Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir
Kısa adı ile BES olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi uzun süredir ülkemizde mevcut bulunan bir emeklilik fonu olarak biliniyor. 2017 yılı itibari ile bu sistem çalışan kişi sayısına göre zorunlu hale geliyor. Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır uygulanan bu sistem çalışan ya da birikim yapan bireye sağlanan bir tasarruf fonudur.
Ülkemizde buna benzer sistemler bazı kurumlar tarafınca uygulanıyor. Bunu en önemli örneklerinden biri olan OYAK, asker üyelerinin maaşlarından her ay belirli bir kesinti uygulayarak uzun bir süredir bu sistemi uyguluyor. Birey emekli olduğunda bu kesintilerden oluşmuş olan birikim emekli maaşı kapsamında he ay düzenli olarak geri alınıyor. Kişi ister ise emekli olduğunda bu miktarı toplu olarak da geri alabiliyor.
Bireysel emeklilik sistemini asıl amacı kişiye az miktarlarda birikim yapma imkanı sağlamak ve tasarrufu aşılamaktır. Bu sistem emekli olan bireyin hayatını daha iyi şartlar altında geçirmesini sağlıyor ve ciddi bir gelir kaynağı niteliği taşıyor.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Zorunlu Bireysel Emeklilik kapsamında çalışanların maaşından %3 miktarında bir kesinti oluyor. Bu tutar çalışanın maaşına göre en az 50 TL en yüksek ise 320 TL civarında tutuyor. Ayrıca istenilirse bu oran ilki katına kadar çıkarılabiliyor yada %1 oranına kadar da düşürülebiliyor.
Ülkemizde 2017 yılında zorunlu olarak uygulanmaya başlayan bu sistem ciddi bir kârlı yatırım aracı olarak görülüyor. Sisteme ilk girildiğinde devlet %25 oranında bir ek katkı sağlıyor. Örnek olarak maaşınızdan her ay 100 TL kesildiği varsayılırsa bu oran devlet katkısı ile birlikte birikim olarak kişiye aylık 125 TL olarak geri dönüyor. Aynı zamanda fonda biriktirilen miktar bir yatırım aracına bağlandığı takdir de artı gelir de elde edilebiliyor.