Yörük Köyü, Safranbolu (Karadeniz)
Bu yazı, Safranbolu’daki Yörük Köyü’nü, Karabük’ü sunmayı amaçlamaktadır. Safranbolu’ya 13 km. uzaklıktaki bu müzeye benzeyen köye sadece araç ile ulaşılabilir. Köy, evler ve konaklar korunmaktadır. Köy, bir Türk-Oğuz kabilesi tarafından kurulmuş ve bu köyde en eski ahşap ev 450, en yenisi ise 90 yaşındadır.
Yörük Köyü Evleri
Evlerin iç dekorları ve tavan süslemeleri dış cepheleri kadar çarpıcıdır. Saçaktan asılı olan geyik boynuzları uğurlu sayılır. Bir sanat galerisi olarak restore edilen Kaymakçı oğlu, Muratoğlu ve Sipahiler köşkleri, Ahşap Cami ve Çamaşırhane ilgi çeken yerler arasındadır. Yörük köyü, köyün geçmiş sakinlerine ve onların Yörük Köyü haline gelen bu mahalde yaptıkları evlere dayanarak itibar kazanmıştır.
Bambaşka Bir Köy
Yerleşim bölgesi gerçek bir köy olmuştur, ancak Yörük Köyü’ndeki bu evlerin mimarisi ve büyüklüğü, bizi bir köy yerleşimindeki varlıklarına oranla şaşırtıyor. Türkiye’de her zamanki köy konsepti insanı uykulu bir nüfus düşüncesine sokmakta ve tek katlı küçük konutlarına rastlanır. Köy yerleşimlerinde Yörük Köyü bu ortaklığa bir istisna olarak görünmektedir. Ortak köy konsepti ile Yörük Köyü arasındaki ayrım, bize bir köy yerleşiminde neden bu kadar büyük yaşam alanları ve çok fonksiyonlu mimari ile ev inşa edildiğini düşündürüyor.
Safranbolu
Köyün kuruluşundan itibaren Yörük Köyü’nün ait olduğu Safranbolu kasabasının (özellikle bölgenin idari ve ekonomik olarak) tarihini bilmek önemlidir. Bu nedenle, köy genellikle “Safranbolu Yörük Köyü” olarak anılır. Safranbolu, farklı evlerin ve kendine öz mimarisinin yaşayan bir müzesidir. Bununla birlikte, Safranbolu bölgenin ekonomi, ulaşım ve yönetim açısından önemli bir kasabası olması nedeniyle, Yörük Köyü kadar bizi şaşırtmıyor. Dolayısıyla, Safranbolu’nun tarihini bilmek, Yörük Köyü’nün neden ayrı olduğunu anlamak adına çok yararlı olacaktır.
Bu yazı, Yörük Köyü’nü, ilgilenenlere tanıtmaya çalışmakta ve belki de Yörük Köyü’nün neden bu kadar zengin bir mimariye ve Türkiye’de bir köy için ortak olmayan geniş binalara sahip olduğunu anlamamıza yardımcı olmayı amaçlar.