Sağlık

Yılan Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Yılan türlerinin hepsi zehirli değildir. Bazı türleri zehirli olmakla birlikte bazı türleri ise zehirsizdir. Yılan sokmalarında zehirli olan yılanların zehirlerinde de farklılıklar vardır. Bunun yanı sıra ısırma esnasında az miktarda da zehir bırakılmış olabilir. Yılan sokması ile ilgili kesin bir bilgi sahibi olunamayacağı için her türlü yılan sokması acil kategorisine girer ve en kısa zamanda müdahale edilmesini gerektirir. Yılan sokmaları sonucu oluşan yaralara zamanında müdahale edilmesi durumunda yetişkinlerin çoğunluğu iyileşmektedir fakat çocuklarda daha büyük bir tehlikedir. Çocuklarda zehir daha yoğun etki edebilir. 

Yılan Sokmasında İlk Yapılması Gerekenler 

Öncelikle yılan sokmasına maruz kalmış kişinin güvenli bir ortama götürülmesi gerekir. Kişinin sakinleşmesi sağlanmalıdır. Kişinin fazla hareket etmeden sakin bir şekilde yatması veya oturması sağlanmalıdır. Yılan sokması sonucu oluşan yaranın bulunduğu bölgedeki sıkı kıyafet ve takılar çıkarılmalıdır. Sokulan bölge kalpten aşağıda bir noktada tutulmaya çalışılmalıdır. En kısa sürede acil tıbbi yardım istenmelidir. Yılan sokması sonucu oluşan yara sabun ve su ile yıkanmalıdır. Yaranın yaklaşık 7 cm kadar üstünden bir bez ile sargı yapılmalıdır. Sargı baskı yapmamalı ve gevşek olmalıdır. Sokulan alan baş veya boyunda ise yaranın etrafına baskı uygulanır. 

Yılan Sokmasında Asla Yapılmaması Gerekenler 

Asla turnike yapılmamalıdır. Bu durum kan dolaşımını etkileyeceği için uzuv kaybına yol açabilir. Yılan ısırığının olduğu yara kesilmemelidir. Bundan dolayı yeni yaraları oluşacaktır. Yaradaki zehir emilmemelidir. Bu durum müdahale eden kişiyi de tehlikeye sokabilir. Yaranın üzerine direk olarak herhangi bir madde sürülmez. Alkol ve benzeri ürünler yeni yaraların oluşumuna sebep olabilir. Gerekli tüm önlemler alındıktan sonra acil yardım gelene kadar yaralı kişi gözlem altında tutulur ve yaşamsal fonksiyonları takip edilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu