Sağlık

Vertigo Hastalığı, Belirtileri Ve Tedavisi

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de en çok görülen rahatsızlıklardan biri olan Vertigo pek çok kişinin bildiği bir hastalık değildir. Vertigo aslında hastalığın bir belirtisidir. O yüzden Vertigo’yu bir hastalık belirtisi olarak betimleyebiliriz. Bu hastalık belirtisi yaşayan kişiler belirli süre ya da uzun süre yatağa mahkum kalmakta, yine aynı şekilde baş dönmesi, göz kararması gibi hislere kapılabilirler. Kişi bu sebeplerden dolayı kendini tıpkı bir sarhoş gibi hisseder ve ayakta durmakta zorluk çeker ve her an bayılacakmış gibi bir hisse kapılır. Vertigo hastalığının pek çok nedeni vardır. Kardiyolojiden, nörolojiye, kulak burun boğaz alanlarında yer alan hastalıklar Vertigo’ya sebep olabilmektedir. Bundan dolayı sadece bu alanlardaki hastalıklarından birinden dolayı ya da birkaçından dolayı kişi Vertigo belirtileri gösterebilir. Çok fazla görülmese de bazı durumlarda psikolojik sorunlar bile Vertigo’ya sebep olabilmektedir.

Vertigo Belirtileri

Vertigo’nun belirtileri genel olarak Vertigo Atakları ile ortaya çıkmaktadır. Bu atak bağlamında kişi de oldukça şiddetli baş ağrısı ve dönmesi, aşırı kusma ve mide bulantısı, gereğinden fazla terleme gibi etkiler görülür. Bu Vertigo Atakları şiddetine göre genellikle birkaç dakika sürse de bazı ataklar yarım gün ile bir gün arasında değişen süreler boyunca etkili olabilir. Kişi atak geçirdiği zaman baş dönmesine ek olarak ayakta durmada oldukça zorluk çeker, adeta sarhoş olmuş gibi bilincini kaybedebilir ve işitme kaybı gibi durumların etkisinde kalabilir. Ancak bu durumlardan bazılarını yaşıyor olmanız sizin Vertigo belirtisi gösterdiğiniz anlamına gelmez. Bu durumlar tansiyon düşmesi durumlarda da kendini gösterebilir. O yüzden kesin tanı için uzman bir doktor ile görüşmenizde büyük yarar vardır.

Vertigo Nedenleri

Vertigo’nun ortaya çıkmasında pek çok faktör etkilidir. Bu faktörler arasında kullanılan bazı ilaçların kişiye yan etkisi, kullanılan alkol, alerjik reaksiyonlar, iç kulakta yer almakta olan denge sisteminin bozulması, dolaşım sisteminde yer alan bozukluklar, nörolojik alanda görülen rahatsızlıklar ve kulak ameliyatları yer almaktadır. Yani Vertigo tek bir sebepten değil birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. O yüzden kendisi tek başına bir hastalık değil, bir hastalık belirtisi olarak tanımlanmıştır. Bu nedenlerden dolayı yukarıda ifade edilen belirtileri yaşıyorsanız bir doktora başvurarak Vertigo’ya yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo kendi başına bir hastalık olmadığı için öncelikli olarak belirtilerine sebebiyet veren hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle kulak rahatsızlıklarından dolayı görünen Vertigo, hastanın durumuna göre kısa bir zaman içerisinde ya da uzun bir zaman içerisinde kendi kendini tedavi eder ve belirtileri ortadan kalkar. Bazı durumlar da özellikle Eprey Manevrası denilen durumlarda doktor hastaya tedavi yöntemi olarak bazı hareketler ile çözüm yoluna ulaşır. Bu sebeplerin dışındakilerde ise doktor gerekli görmesine göre ameliyatla tedavi veya ilaçla tedaviye gidilir. Bunların dışında ise kişi hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendine iyi bakmalıdır. Kişi aşırı stres ortamlarından uzak durmalı, kendini iyi hissettiği aktivitelere yönelmelidir. Aynı zamanda kesinlikle Vertigo Hastalığı’nın ortaya çıkmasını sağlayacak olan alkol, sigara vb. zararlı ürünlerden uzak durmalıdır. Vertigo belirtilerini en aza indirmek büyük oranda sizin elinizdedir. Kendinize ne kadar iyi ve ne kadar sağlıklı bakarsanız hastalığın belirtilerini de o oranda azaltmış olursunuz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu