Sağlık

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığı, deride kabarma, kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissi ile birlikte görülen bir deri hastalığıdır. Hastalığın ilerleyen devrelerinde deride döküntüler olur ve bu kabarıklıklara dokunmak acı verebilir. Kabaran bölgeyi kaşımamalı ve elle temasta bulunulmamalıdır. Ürtiker hastalığı çok yağın olarak görülür.

Kurdeşen Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Ürtiker hastalığı oluşmasına etki eden faktörlere göre çeşitli şekillerde olur. Kimi hastalarda yenilen bir yiyeceğe bağlı olarak gelişse de bazı hastalarda hormonlarla alakalı olabilir. Kurdeşen hastalığının çeşitleri aşağıdaki gibidir:

l Akut Ürtiker; gıda, ilaç ve enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan bu tür en az 6 hafta sürmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara sebebiyet veren balık, yumurta, soya, çikolata, çilek ve süt gibi yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşur. Bu türe böcek sokmaları ve iç hastalıkları da sebep olmaktadır.
l Kronik Ürtiker; sebepleri akut ürtiker ile aynı olmakla beraber ayrıca, hormonal hastalıklar, bağışıklık sistemi, güneş ve sıcaklık neden olmaktadır. Genellikle 6 haftadan fazla sürmektedir.
l Dermatolojik Ürtiker; derinin sert hareketlere bağlı kalması sonucu oluşur. Deri üzerinde çizik oluşması da hastalığa neden olabilir.
l Fiziksel Ürtiker; aşırı sıcakta ve soğukta kalmak ve cildin buna doğrudan maruz kalması nedeniyle olur. Basınç ve terleme gibi nedenlerle de olabilir. Cilt etkilendikten 1 saat sonra hastalık belirtileri görülür.
l Genetik Ürtiker; aile üyelerinden birinde ürtiker hastalığı varsa diğer aile bireylerinde de görülebilir. Bu tür ürtikerde ağrı ve şişlik olur.
Ürtiker Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Ürtiker hastalığı nedenleri arasında birçok sebep sayılabilir. Güneş ışınları, soğuk hava, çeşitli ilaçlar, stres ve kimyasal madde içeren besinler gibi etkenler hastalığı tetikleyen sebeplerden sayılır. Alerjik bünyeli kişilerde bu hastalıktan çok çabuk etkilenmektedir. Bunların dışındaki nedenler hastalığın türüne göre farklılıklar gösterir.

Ürtiker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genellikle sıradan belirtilerle görülen ürtiker hastalığı bu nedenle birçok deri hastalığı ile karıştırılmaktadır. Vücudun belirli bölgelerinde ya da tamamında kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte görülür. Ürtiker hastalığı belirtileri genellikle kaşıntı ve kızarıklıktır. Kaşınan yerde kabarıklık olabilir ve ilerleyen dönemde deride döküntü olabilir. Alerjiyle yakından ilişkisi olan ürtiker hastalığında gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Deride oluşan bu sıradan belirtilerin yanı sıra, boğazda hırıltı, baş dönmesi, nefes almada güçlük çekme ve dil ve dudakların şişmesi hastalığın ciddi boyutta olduğunu gösterir ve doktora başvurulmalıdır.

Ürtiker Hastalığının Tedavisi Nedir?

Ürtiker hastalığı teşhisi konabilmesi için doktor hastanın şikâyetlerini dinler ve ciltte rahatsızlık olan

bölgeyi muayene eder. Ayrıca, immünoloji ve alerji uzmanları hastaya birkaç test yaparlar. Testlerin sonucu ile hastanın hikâyesi karşılaştırılarak teşhis konur. Ürtiker hastalığı tedavisi için klasik alerji ilaçları kullanılır. Genellikle kendi kendine geçen bir hastalıktır. Alerji ilaçları yan etkilere neden olabileceğinden ilaç dozları iyi ayarlanmalıdır. Hastalığın şiddetli seyrettiği durumlarda kortizon tedavisi uygulanır. Genelde ilaçsız atlatılmaya çalışılır. Ancak verilen ilaçlar kaşıntı ve yanmayı gidererek hastayı rahatlatma çabası içindir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu