Sağlık

Tiroit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroit Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen tiroit hastalıkları tiroitin eksik ya da fazla olmasından dolayı meydana gelir. Ülkemizde genellikle kara lahana bitkisinin aşırı tüketiminden dolayı Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın şekilde görülen tiroit hastalığı vücut sağlığı için önem taşır. Hastalığın etkilediği tiroit bezi nefes borusunun etrafını üç taraflı olarak kaplayan bir bezdir ve düzgün çalışmadığı takdirde çeşitli sorunlara sebep olur.

Tiroit bezi düzgün çalışmadığında vücutta proteinler yakılmaz ve bu durumda da proteinlerin ve karbonhidratların işlenmesine engel olunur. Bundan dolayı tiroit hastalarında kontrolsüz şekilde kilo alımı gerçekleşir. Bu durumu kontrol altına almak amacıyla hastalara beslenme düzeninde değişiklik tavsiye edilir.

Tiroit Hastalıkları Neden Olur?

Tiroit hastalıklarında mutlaka belirleyici bir etken yer alır. Çünkü tiroit kendi kendine hormon üretemez ve bir uyarana ihtiyaç duyar. Bu uyarıcı da hipofiz bezidir. Eğer hipofiz bezi tiroit uyarıcı hormon salgılayamazsa bu durumda tiroit hastalıkları meydana gelir. Buna bağlı olarak tiroit hormonu az çalışırsa bu durumda hipotiroit ortaya çıkarken çok çalışması halinde ise guatr hastalığı görülebilir. Tiroit bezinin büyümesi şeklinde tanımlanan guatr tiroit hücrelerinin daha fazla hormon yapmak için uyarılması sonucunda oluşur. Hipotiroit durumu ise tiroit bezinin gelişmemesine bağlı olarak doğuştan görülebileceği gibi cerrahi müdahale ya da radyoaktif iyot tedavisi sonucunda da meydana gelebilir.

Tiroit Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Tiroit hastalıkları belirtileri hastalığın türüne göre değişebilir. Buna göre tiroidin az çalışması durumunda yorgunluk, deride kuruma, depresyon belirtileri, hafıza problemleri, kilo alma, adet düzensizliği, kabızlık ve şişkinlik, yüksek tansiyon, kolesterolün yükselmesi, kemik ve kaslarda ağrı, saçlarda kuruluk, uyuşma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Tiroidin çok çalışması durumunda görülen belirtiler ise şu şekildedir: sinirlilik, çarpıntı, terleme, adet düzensizliği, huzursuzluk, göz bulguları, ishal, nemli ve sıcak deri, saçlarda incelme, dökülme ve kırılma gibi problemler, iştah olmasına rağmen kilo kaybı, ellerde titreme, sıcağa karşı tahammülsüzlük gibi belirtiler görülebilir. Toplumun yaklaşık üçte birinde görülen bu hastalık belirtileri fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır. Hastalığın geç fark edilmesi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Tiroit Hastalıkları Tedavisi

Tiroit bezinin fazla çalışması durumunda tedavi olarak vücuttaki hormon seviyesinin dengelenmesine yönelik çalışma yapılır. Bunun için tiroit hormonuna etki eden ilaçlar kullanılır. Hastaya verilen ilaçlar hormon üretimini azaltmaya yöneliktir. Hormon dengesi sağlandıktan sonra atom tedavisi ya da diğer adı ile radyoaktif iyot uygulanır.

Tiroit hastalığı tedavisi eğer tiroit hormonunun az üretilmesine yönelik olarak yapılacaksa bu durumda hastaya hormon takviyesi yapılır. Bunun öncesinde ne kadar takviyenin yapılacağını belirlemek adına hastaya kan testleri uygulanır ve hormon miktarı belirlenir. Tam olarak tedavi edilmeyen bu hastalığın tedavi süresi ömür boyudur. Buna yönelik olarak her yıl düzenli şekilde ölçümler yapılarak hastanın ihtiyaç duyduğu hormon miktarı ayarlanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu