Tiroid Testi Nasıl Yapılır

Tiroid Testi Nasıl Yapılır?
Tiroid hastalığının ortaya çıkmasının altında iki ana sebep vardır. Bunlardan bir tanesi tiroid bezlerinin gereğinden fazla çalışması anlamına gelen hipertiroid, diğeri ise tam tersine gereğinden az çalışması anlamına gelen hipotiroiddir. Tiroid bezlerinin vücut için salgılamış olduğu hormonu anlamak ve gerekli tedaviyi uygulamak için tiroid testi yapılır. Sağlıklı bir insan vücudunda beyin vücut için ne kadar hormonun gerekli olacağını tiroid bezlerine iletir ve bezler buna göre çalışır. Fakat daha önceden kullanılmış olan ilaçlar, genetik bazı faktörler ve bağışıklık sisteminde meydana gelmiş olan bozukluklar bu işlemin düzgün çalışmamasına neden olur.
Tiroid Testinde Bakılan Değerler
T4 (Thyroxine): Eğer bu değer yüksek ise hipertiroid hastalığının varlığından söz edilebilir.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormonu): Bu değer beynin tiroid bezlerine gerekli hormonu ilettiği bölümdür. Eğer düşük ise hipertiroid hastalığından söz edilir.
Tiroid Antibody: Bu değer tiroidin bağışıklık sisteminden kaynaklanıp kaynaklandığını gösterir. Vücudun virüs ve bakterilere karşı salgılamış olduğu antikorların tiroid bezlerine olumsuz etkisi görülür.
T3 (Triiodothyronine): Bu değer normal referans aralığından yüksek ise hipertiroid, düşük ise hipotirodi gösterir.
Ultrason: Ultrasonda tiroid bezlerinde beze veya tümörün olup olmadığı belirlenir. Buna göre işlem uygulanır.
Radyoaktif İodin Alımı: Bu yöntemde doktor hastaya radyoaktif iodin hapı vererek tiroid bezlerinin ne kadar iyot kullandığını tespit eder. Eğer fazla kullanıyorsa hipertiroid, az kullanıyorsa hipotiroid hastalığından söz edilir.
Basit bir kan testiyle tiroid bezlerinin nasıl çalıştığını siz de kontrol edebilirsiniz. Özellikle ailenizde tiroid hastaları varsa belirli aralıklarla mutlaka kontrole gitmeniz gerekir. Hipertiroid hastalığında, hasta genel olarak gözünde bir büyüme olduğunu fark ederek göz doktoruna gider ve tiroid hastası olduğu ortaya çıkar. Çünkü göz arkasında biriken yağ tabakası gözü öne doğru iter. Bu kadar geç kalmamak için siz de bir kan testiyle ölçüm yaptırmalısınız.