Taze Üzüm Reçeli Tarifi
Taze Üzüm Reçeli Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı su
1 kilo toz şeker
Çeyrek limon
1 paket vanilya
1 kilo küçük ve taze üzüm
Taze Üzüm Reçeli Yapılışı;
Reçel kıvamına başlamadan önce üzümleri reçellik kıvam için hazırlanır. Dallarından ayrılan üzümler, su yardımı ile iyice temizlenir. Temizlenen üzümler bir kenarda dururken, tencerede iki su bardağı su ile şekerin tamamı eklenir. Şekeri eritene kadar kısık ateşte karıştırmaya başlanır. Şeker eridikten sonra temiz ve yıkanmış üzümler su içerisine eklenerek karıştırmaya devam edilir. Elde edilen karışımda kaynayana kadar karıştırmaya devam edilir. Kaynadıktan sonrasında karışımın yüzeyinde köpük köpük görünüm varsa kaşık yardımı ile temizlenir. Atlanmaması gereken noktalardan birisi sürekli karıştırma durumunda bu köpükler söz konusu olmayacaktır.
Reçelin kıvamının alması için yani yaklaşık olarak 40 dakika kaynatmaya devam edilir. 40 dakika sonrasında kıvamı için kaşık yardımı ile reçelden bir tutam alınır ve ayrı kap içerisine koyulur. Reçelin kıvamının oluştuğundan emin olunduğunda, daha fazla kaynatmadan limon suyu içerisine eklenir. Burada unutulmaması gereken unsurlardan bir tanesi reçelin soğuduktan sonra daha katı olacağıdır. Bu sebeple kıvam kontrolü yaparken, çok fazla olmamak şartı ile akışkan yapıya sahip olmasında yarar vardır. Limon suyunu ekleyip, karıştırdıktan sonra vanilya da eklenip karıştırılır, arkasından reçelin ılık hale gelmesi için kendi haline bırakılır. Daha önceden ayarladığınız kavanozlara soğuyan reçeli aktarılır. Daha fazla soğuması için kapaklarını açık bırakabilirsiniz.