Sütlü Poğaça Tarifi
Sütlü Poğaça Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
2 sarısı ayrılmış yumurta akı
1 paket yaş maya
Bir tutam tuz
Kıvama gelene kadar yetecek kadar un
İçi İçin;
İstenildiği şekilde hazırlanabilir. İsterseniz kıymalı, patatesli, peynirli şekilde hazırlanabilir.
Sütlü Poğaça Yapımı
Genişçe bir kap içerisine yaş maya koyulup 2 su bardağı ılık sütü eklenir. Maya sütün içerisinde eritilir. Üzerine sıvı yağ, yumurta akları, un ve tuz eklenip tüm malzeme karışıncaya kadar yoğurulur. Kıvama gelmesi için ele yapışmaması gerekir. Yoğurulan hamurun üzeri örtülür. Mayalanma süresi için 20 dakika yeterlidir. Mayalandığını anlamak için yoğurulan hamurdan 1 parçayı su dolu bir bardak içerisine attığınızda hamur yukarı çıktığında mayalanmış demektir.
Kıymalı iç hazırlamak için, 1 adet kuru soğan ince ince kıyılıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine 300 gr kadar kıyma konulup, tuz ve karabiber ekip kavrulur. Pişmesine yakın bir tutam maydanoz kıyılıp içerisine konulur ve pişince kıymalı poğaça içi hazır olur.
Peynirli iç için beyaz peynir ezilip içerisinde maydanoz kıyılabilir.
Patatesli iç için kaynatılan patatesler ezilip içerisine tuz, karabiber ve biraz da pul biber koyulur. Bir parça da kaşar peynir rendelenirse daha güzel bir tat elde edilir.
Mayalanan hamurdan parçalar koparılır ortasına hazırladığımız içlerden konur ve kapatılır. Yağlı kağıt ile hazırlanan fırın tepsisine hepsi dizilir. Daha önceden ayrılan yumurta sarısı üzerlerine sürülür. Birer tutam susam da koyulabilir. Daha öncede ısıtılan fırında 180derece de pişirilir.