Şoka Giren Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Şok: Kişinin ani olarak bir yere çarpması ya da darbeye maruz kalması, kan kaybının olması, vücutta yanık ve enfeksiyonun meydana gelmesi sonucu iç organların yeterli şekilde oksijen alamamasından kaynaklanan bir durumdur.
Şokun Belirtileri
Şokun belirtileri:
· Bayılma,
· Derinin donuk renge girmesi,
· Deriye dokunduğunuzda derinin soğuk ve yapışkan olması,
· Kişinin vücudunu ince bir terin kaplaması,
· Nabzın düşmesi,
· Gözbebeklerinin büyümesi,
· Nefes almanın hızlı olması,
· Hastanın endişeli durumda olması,
· Hastanın halsizleşmesi ve fazla susamasıdır.
Şoktaki Kişiye Nasıl Müdahale Edilmelidir?
Öncelikle 112 acil servis çağırılmalıdır. Servis gelene kadar ilk yardım olarak uygulanabilecek yöntemler şunlardır:
· Şok geçiren hastanın pozisyonuna dikkat ekmek gerekir. Hastayı sırt üstü yatırmanız ve başını yana çevirmeniz önemlidir. Eğer bunu yaparsanız hastanın kusmasını ve boğulmasını önlemiş olursunuz. Daha sonra etrafınızda bulduğunuz bir şeyi (sandalye, çanta, kalın örtü, yastık olabilir) hastanın ayaklarının altına koyun. Ayaklar yerden en az 25-30 cm yukarıda olmalıdır. Bu işlem kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlar.
· Şok esnasında çoğu zaman hastanın bilinci kapanır. Bazen de dili geriye kaçarak nefes alması zorlaşır. Bu durum hastanın solunum yetmezliğinden ölmesine sebep olabilir. Bunun için hastanın nefes aldığı kontrol edilmelidir.
· Şokun en belirgin nedeni kanamanın olmasıdır. Kan kaybı yaşayan hasta hayati önem taşıyan organlara kan pompalayamadığından dolayı yaşamı son bulabilir. Bunun için kanı durdurmak gerekir.
· Şokun başka bir nedeni ise kemik kırılmalarıdır. Kemik kırılmasında kırılan kemik kıyafet içerisinde ise ilk müdahale yapmanız için elbiseden kurtulmanız gerekir. Elbiseler ya dikiş yerinden sökülmeli ya da kesilmelidir. Burada yapılmaması gereken önemli olay kıyafetin normal bir şekilde çıkartılmamasıdır.
· Şoktaki hastaya kesinlikle bir şey yedirip içirilmemelidir. Daha sonra acil yardım servisinin beklenmesi gerekmektedir.