Sağlık

Sırt Eğriliği Nasıl Düzeltilir

Sırt eğriliği denilen eğrilik aslında omurganın sağa ve sola doğru eğilmesi anlamına gelen skolyozdur. Skolyoz bir bulgudur ve pek çok neden skolyoza neden olabilir. Sırt eğriliği ilerleyen dönemlerde pek çok soruna ve ağrıya sebep olabileceği için en eken dönemde önlemi alınmalıdır.

Sırt Eğrisi Çeşitleri Nelerdir?

Skolyozun (sırt eğriliği) tedavisi kişiye göre değişir. Skolyoz (sırt eğriliği) tedavisinde eğri derecesi ve kişinin yaşı önemlidir. Düzenli egzersiz ve sırt kaslarını güçlendirmek skolyozun tedavisine yardımcı olur.
Sırt eğriliğinin çeşitleri vardır. Bunlardan biri idiopatik skolyozdur ve sebebi tam olarak aydınlatılamayan ve en sık görülen skolyozdur. Diğer bir skolyoz çeşidi nöromusküler skolyozdur. Temel nedenlerinde ise kas ve sinir hastalıkları yer alır. Son sırt eğriliği(skolyoz) çeşidi ise konjenital skolyozdur. Anne karnında çocuğun gelişimine bağlıdır. İlk yıllarda hızlı ilerlediği için tedavi süreci erken yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.

Sırt Eğriliği Düzeltme Seçenekleri

Sırt eğriliği (skolyoz) tek bir tedavi seçeneği yoktur. Sırt eğriliğinin tedavisinde tanı aldığı yaş, eğriliğin yeri ve derecesi, eğriliği oluşturan sebepler ve muayene bulguları önemlidir.
Sırt eğriliği için 3 alternatif yol vardır;

Bunlardan biri sırt eğriliğine (skolyoz) özel fizik tedavi egzersizleridir.
İkincisi korse tedavisidir. Eğriliği 20-40 derece arasında olan kişilerde etkilidir. Korse kullanımında ameliyat olma ihtimali azalmaktadır.
Üçüncü seçenek ise cerrahi tedavidir ve 40-45 derece üzerindeki eğriliklerde gündeme gelir.

Ergenlerde ve yetişkinlerde düzeltme ve dondurma (sabitleme) ameliyatları uygulanır. Cerrahi müdahalede riskler bulunduğu için günümüzde ameliyat yöntemleri geliştirilmiştir.
Sırt eğriliğindeki cerrahi tedavide 3 önemli gelişme vardır. Bunlardan biri uzatılabilen ve omurga hareketliliğini bozmadan omurgayı sabitlemeden manyetik çubuklar ağrısız ve ameliyatsız şekilde yapılabiliyor. Ayrıca çocuğun büyümesini durdurmuyor. Başka bir gelişme olan nöromonitoritasyon yöntemiyle cerrahi tedavi sırasında felç olma kaygısına çözüm bulunuyor. Omurilikte yanlış giden durum ve omurilik iletiminde iletiminde kesinti ya da yavaşlama anında nöromonitorizasyon yapan nörolog tarafından görüntülenip ortadan kaldırılıyor. Sırt eğriliği düzeltme tedavileri eskisinden çok daha kolay ve başarılı olmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu