Siosepol Köprüsü İsfahan (Ortadoğu)
Orta Çağ’da İsfahan, dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi ve ayrıca üzerinden İpek Yolu geçmekteydi. 16. ve 18. yüzyıllar arasında sınırları İran, Ermenistan, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan ve Türkiye’nin doğu taraflarını kaplamış olan Safevi Devleti’ne de başkent olarak hizmet etmiştir.
İsfahan eskisi gibi dünyanın en büyük ve en önemli şehirlerinden biri olmasa da geçmişten kalan tarihi eserlerin çoğunun sağlam bir şekilde durmasıyla hala tarihi bir önem taşıyor. Ülkenin kavşak noktalarından birinde yer alan İsfahan’ın orta kısmından geçen Zayende Nehri’nin üzerinde 6 adet köprü bulunuyor ve bu köprülerden bazılarının yaşı nerdeyse 400’ü buluyor.
Siosepol Köprüsü’nün Tarihçesi
Zayende Nehri’nin üzerinde yer alan köprülerden biri olan Siosepol Köprüsü, 1602 yılında inşa edilirken, Farsça dilinde ”33” anlamına geliyor. Bu ismin konulmasının sebebi ise inşası yapılırken onu ayakta tutması için altına tam 33 adet sütun yapılmış olmasıdır. Ayrıca kendisini yapan mimarın adıyla da anılan köprünün bir diğer adı Allahverdi Han Köprüsü’dür. Köprünün boyutları ise 300 metre uzunluk, 14 metre genişlik şeklindedir.
Siosepol Köprüsü Etrafında Sosyal Hayat
Eskiden köprünün altındaki kafelerde nargile ve çay içmek oldukça popülerdi. Ancak son dönemlerde açık alanda nargile yasaklandı ve insanlar artık bu kafelerde nargile içemiyor. Her ne kadar yasaklansa da hala köprünün sütunlarının altında gizlice nargile içen gençlere rastlamak mümkündür. Ayrıca köprü araç trafiğine kapalı olmakla birlikte gün batımından sonra yanmaya başlayan ışıklarla birlikte karanlığın içinde etkileyici bir ışık huzmesine dönüşüyor. Şehir halkı arasında oldukça popüler ve sürekli kalabalık olan Köprü’nün etrafı, ayrıca Zayende Nehri’nin güzelliği ve çevresinde yeşil doğayla birlikte güzel bir uyum sağlıyor. İsfahan’ın tarihi bakımdan önemli olan yapılarından biri olan bu köprü, İsfahan’a yolu düşecekler için gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir.