Sinüzit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Sinüzit Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
İnsanların yaşam kalitesini düşüren hastalıklar arasında yer alan sinüzit hastalığı yüz kemiklerinin içinde yer alan boşlukların iltihaplı doku ile dolması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Burun çevresinde yer alan hava boşluklarına sinüs adı verilir. Genel olarak insanlarda alın sinüsleri, yanak sinüsleri, gözler arasındaki sinüsler ve geniz bölgesindeki sinüsler olmak üzere sinüsler çeşitli bölgelerde yer alır. Burun sisteminin bir parçası olan bu sinüsler gün içerisinde yaklaşık yarım litre kadar mukus salgılar. Sinüzit ise mukoza tarafından üretilen mukozanın buruna boşaltılamaması sonucunda ortaya çıkar. Dolayısıyla sinüzit burnun etrafında bulunan sinüslerin içini kaplayan mukozanın iltihaplanması olarak ifade edilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit hastalığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak hastalığın teşhis ve tedavisi bakımından önem taşır. Buna göre sabaha karşı ya da geceleri görülen şiddetli öksürük, yeşil ya da sarı renkli ve kıvamlı burun akıntısı, göz çevresinde basınç hissi, uzun süre devam eden ve geçmeyen baş ağrısı, horlama ve burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve bazen boğaz çevresinde yanma, davranış değişiklikleri gibi belirtiler yer alır. Bunların yanı sıra sinüzit olan kişilerde bazen hafif derecede ateş yükselmesi, on ya da on dört günden fazla süren nezle ya da grip, koku alma bozukluğu, nefesin kötü kokması, kusma ya da mide bulantısı da görülebilir.
Sinüzit Hastalığının Nedenleri
Halk arasında süregelen sinüzit hastalığına yönelik çeşitli nedenler vardır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre burun içi eğrilikler, polipler, çocuklarda daha sık görülen büyümüş geniz etleri, alerjiye bağlı olarak sinüs ostiumlarını tıkayan mukoza ödemi, burun eti büyümeleri, sinüs boşalma kanallarının tıkanmasına yol açan anatomik patolojiler, uçak yolculuğu ya da yüzme sırasında oluşan basınç değişikleri sinüzit hastalığının nedenleri arasında sayılır. Bu hastalığın en sık görülen nedeni ise viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu gibi nedenlerle ortaya çıkan sinüzit romatizma ve hipertansiyondan daha çok görülür ve insanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiler. Genel olarak insanlar ıslak saçla dışarı çıkmanın sinüzite yol açacağı düşüncesine sahiptir. Bu durum sıcak soğuk değişimi ile ilgilidir.
Sinüzit Hastalığı Ve Tedavisi
Sinüzit hastalığında doğru tedavi büyük önem taşır. Eğer doğru tedavi sağlanmazsa kronik farenjit, reflü, beyin apsesi, kronik gastrit, göz çevresinde enfeksiyon ve apse, menenjit gibi hastalıklara yol açabilir. Hastalığın tanısı endoskopik muayene ve kulak burun boğaz muayenesi, sinüs tomografisi, direkt grafi gibi yöntemlerle anlaşılır. Daha sonra akut, kronik ve subakut sınıflandırması içerisinden akut sinüzit ortalama dört hafta sürer. Bu süre içerisinde hastalık kendiliğinden geçer. Kronik sinüzit ise yaklaşık üç ay kadar sürer. İlk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer uygulanan tedaviden olumlu sonuç elde edilemezse ve sinüzit geçmezse sinüzit ameliyatı yapılır.