Sağlık

Silikozis Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi

Silikozis Hastalığı, Belirtileri Ve Tedavisi

Silikozis bir solunum yolu hastalığıdır. Solunum yolu içerisine silika adlı bir maddenin çok uzun süre kalması sonucundan ortaya çıkmaktadır. Söz konusu maddenin solunum yolu içerisinde uzun süre kalması akciğerlerde toz birikimine neden olmaktadır. Bu da silikozis hastalığına neden olmaktadır diyebiliriz. Bu hastalığın ortaya çıkması sonucu hem erkeklerde, hem de kadınlarda belli bir süre dul bırakma durumu yaşanabilmektedir. Silokosiz hastalığı daha çok erkek bireylerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle kot taşlama, yerin altında maden işlerinde ve sanayide çalışan kişilerde daha sık görünmektedir.

Solunum yolu hastalıkları arasında en tehlikeli olanıdır diyebiliriz. Ölümle sonuçlanma riski çok fazladır. Hastalığın seyri çok yavaştır. Yavaş bir şekilde vücudu sarar ve ortalama 25-30 yıl sonunda ölümle sonuçlanır. İlk olarak akut silikozis olarak ortaya çıkmaktadır. Uzun süre toza mağruz kalanlarda yaşanır ve ölümel sonuçlanır. Bir başka tür ise hızlanmış silikozis olarak karşımıza çıkar. Daha kısa ve çok yoğun toz işlerinde çalışan kişilerde rastlanır. Kronik silikosiz ise kuart adı verilen toza 10 yıldan fazla mağruz kalmış kişilerde görülür. Söz konusu hastalıkta erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Hastalığın belirtilerinin erken dönemde fark edilmesi ve tedaviye hemen başlanması halinde olumlu sonuç alınabilmektedir. Geç teşhis ve tedavi olması halinde ise sonuç alınamamakta ve hasta kaybedilmektedir.

Silikozis Hastalığı Belirtileri

Her hastalıkta olduğu gibi silikozis hastalığında da pek çok belirti ortaya çıkmaktadır. Bu belirtileri bilmek ve ortaya çıkması halinde doktora gitmek çok önemlidir. En çok ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz.
• Şiddetli ve sık öksürük şikayetleri
• Göğüs bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar
• Ses kısıklıklarının yaşanması
• Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan morarmalar
• Kanlı öksürme şikayetleri

Yukarıda sıralamış olduğumuz belirtilerin gözlenmesi halinde hiç vakit kaybedilmemeli ve hemen doktora başvurulmalıdır. Bu tür ciddi hastalıklarda erken teşhis konulması ve tedaviye hemen başlanması büyük önem arz etmektedir.

Silikozis Hastalığı Tedavisi

Silikozis hastalığı tedavisi mümkündür. Solunum yolu hastalığı olan silikozis hastalığında az önce de ifade ettiğimiz gibi teşhisin erken konulması ve tedaviye hemen başlanmış olmasının büyük önemi vardır. Tedavi olarak ilk etapta akciğer rontgeni çekilmelidir. Uzman bir doktor tarafından rontgen incelenmeli ve hastalığın seviyesi net olarak belirlenmelidir. İlerlemiş silikozis hastalıklarında akciğer nakli dışında tedavi mümkün değildir. Bu tür hastalıklara yakalanma riski olan işlerde çalışan kişilerin çeşitli önlemleri alması daha faydalıdır. Silikozis hastalığı ile ilgili olarak bitkisel bazı ürünler de kullanılmaktadır. Zencefil, okaliptüs, ekinezya, andız otu, sarımsak ve cayenne biberi gibi bitkiler hastalığın tedavisinde faydalıdır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Normalin dışında belirtiler ve şikayetlerin olması halinde ihmalkar olmamak ve hemen doktora başvurmak sağlıklı bir yaşam açısından büyük önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu