Sağlık

Sever Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sever Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda sık görülen bir hastalık olan sever hastalığı, çocuklardaki topuk ağrılarının başlıca sebebidir. Bu hastalık kız ve erkek çocuklarda görülebilmektedir. Kız çocuklarda 8-10 yaşları arasında görülürken, erkek çocukluklarda da 10-12 yaşları arasında görülmektedir. Topuk kemiğinin arka-alt büyüme plağında meydana gelen zorlanma neticesinde oluşur. Aşırı kilolu ve aktif çocuklarda topuk kemiğinin aşırı zorlanması sonucu hasar oluşur. Bu hasar sonucu da sever hastalığı oluşur. Aktif olarak sporla uğraşan çocuklarda sıçrama, hızlı koşma ve ani durma gibi faaliyetlerden sonra sever hastalığı görülür. Bunun yanı sıra düztabanlık ve taban yüksekliği gibi sorunları olanlarda da sever hastalığına rastlamak mümkündür.

Sever Hastalığının Belirtileri

Sever hastalığının başlıca belirtisi topuk ağrısıdır. Topuk ağrısının yanı sıra egzersizlerden sonra topallama da sever hastalığı belirtileri arasındadır. Topuk üzerine basıldığında aşil tendonunda gerginlik ve ağrı oluşur. Ağrı topuk üzerine basıldığında görülürken, ayak ucunda yüründüğü zaman ağrı olmaz. Topuk üzerine basılmanın yanı sıra ayak parmaklarının geriye doğru bükülmesi sonucu da şiddetli ağrı olur. Genellikle tek taraflı hissedilen bu ağrı bazen de iki tarafta da hissedilir. Sever hastalığında topuktaki ağrının yanı sıra ayak bileği çevresindeki kaslarda güçsüzlük ve kısalık meydana gelir. Bu belirtilerin yanı sıra, topukta şişme ve kızarıklık, uyandıktan sonra ayaklarda rahatsızlık ya da sertlik, yürüme zorlukları, topuk her iki taraftan sıkıldığında rahatsızlık hissi, topuk üzerine baskı uygulamamak için ayak ucunda yürüme gibi alışılmadık yürüyüş şekli gibi belirtiler görülür.

Sever Hastalığı Tedavisi

Hastaya özel olarak belirlenecek olan sever hastalığı tedavisi, hastaların istirahat etmeleri ve spora ara vermeleri ile yapılır. Eğer spor yaparken herhangi bir ağrı hissedilmiyorsa tedavi sırasında spora devam edilebilir. İstirahatin yanı sıra hastalığın şiddetine göre alçı uygulaması yapılır. Hasta için çeşitli germe egzersizleri önerilebileceği gibi silikon topuk desteği de önerilmektedir. Hastalık, 2 ile 4 yıl arasında kendiliğinden ortadan kalkar. Şiddetli seyreden topuk ağrılarında ise en az 3 hafta alçı uygulaması yapılır. Bunların yanı sıra, ağrının şiddetli olmadığı günlerde, şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olmak için günde iki ya da üç kez ayakların yüksekte tutulması ve topuklara buz konması, ağrı ve şişkinliği önlemek için tasarlanmış ayağı saran esnek bir çorap giyilmesi, yine ağrının azaltılması için asetaminofen ve ibuprofen içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Çok şiddetli vakalarda ayak 1 ile 12 hafta arası alçıya alınabilir.

Hastalık ne kadar tedavi edilmeye başlarsa tedavi o kadar etkili olur. Hastalığın iyileşme süresi genellikle 2 hafta ile 2 ay arasındadır. Hastalık iyileştiği zaman hastanın ileriki yaşlarında herhangi bir soruna neden olmaz. Ağrının ve diğer belirtilerin ortadan kalkmasından sonra çoğu çocuk herhangi bir sorunla karşılaşmadan fiziksel aktiviteye geri dönebilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu