Sara Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Sara ya da diğer adı ile epilepsi hastalığı beyine ait kontrol dışında görülen hareket bozuklukları şeklinde ifade edilir. Tekrarlayıcı niteliğe sahip olan bu hastalık beyin hücrelerinin farklı nedenlerden dolayı normal olmayan elektriksel boşalması ile birlikte ortaya çıkar. Sara hastalığı nöbetleri beyin hücrelerinde anormal ve geçici elektrik sinyali yayılması nedeniyle görülür. Bulaşıcı niteliği bulunmayan bu hastalık beyin kanaması, beyinde hasara yol açabilecek enfeksiyonlar, beyne ait gelişim bozuklukları, tümörler saranın meydana gelmesine yol açabilir. Yaşanan nöbetler kısa süreli olarak oluşur ancak bu durum yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu esnada hastalarda ne tür durumların olacağı kişiden kişiye farklılık gösterir. Sara nöbetlerinin kırka yakın türü bulunur. Yapılan araştırmalara göre dünya çapında yaklaşık kırk beş milyon sara hastasının olduğu belirtilir.
Sara (Epilepsi ) Hastalığının Nedenleri
Sara hastalığı çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu hastalığın temel nedeni beyinde yer alan elektriğin kontrolsüz ve aşırı şekilde dağılmasıdır. Bazı insanlarda bu hastalık genellikle doğum travmasına bağlı olarak doğumun hemen ardından ya da çocukluk evresinde görülür. Hastalığa bağlı yakınmalar ergenlik döneminde azalır.
Yapılan çalışmalara göre epilepsi ile şizofreni arasında bağlantı olduğu bulunmuştur. Epilepsi dergisinde yer alan bilgiye göre şizofreni hastalarında sara hastalığı görülme olasılığı altı kat daha fazladır. Buna ek olarak nörolojik rahatsızlıklar da epilepsi hastalığına yakalanma riskini artırır. Annenin hamileyken alkol ve sigara kullanması, bir yerden darbe alma, doğum sırasında oksijensiz kalma, ateşli havale geçirme, enfeksiyon, enzim eksikliği ve düzensiz hayat da sara nedenleri arasında yer alır.
Sara Hastalığı Belirtileri
Nöbet şeklinde kendini belli eden sara hastalığında nöbet sırasında kollarda ve bacaklarda kasılma, nefes darlığı, titreme, idrar kaçırma ve dili ısırma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer yaşanan nöbet hafif dereceli ise nöbet bilinç açık şekilde de yaşanabilir. Daha önce olmamış bir olayı olmuş ya da olmuş bir olayı olmamış gibi hissetmek, hoş olmayan tatlar ve kokular, ani korku, sabah vakitlerinde uzuvlarda sıçrama, mideden yukarı doğru yükselen his gibi belirtiler görülebilir.
Sara Hastalığı Ve Tedavisi
Sara hastalığı belirtileri kişiden kişiye değiştiği için tedavi edilebilirliği de farklılık göstermektedir. Sara hastaları arasında tamamen iyileşen grupların yanı sıra hiç iyileşmeyen gruplar da vardır. Hastalık sürecinde tedavi amaçlı olarak ilaç tedavisi tercih edilir. Doktor tarafından verilen ilaçlar hastalığı hafifletmeye yönelik olarak verilir. Kullanılan ilaçlarla birlikte hastanın nöbetlerinde azalmalar görülür. Verilen ilaçların önerilen dozda ve sürede kullanılması tedavinin gidişatı bakımından önem taşır. Düzenli ve planlı kullanılan ilaçlar sayesinde nöbetler kesilebilir. İlaç tedavisine ek olarak sara hastalarına pil uygulaması ve cerrahi müdahale de yapılır. Cerrahi işlemlerle birlikte beyne pil uygulanır ve böylece olumlu sonuç elde edilebilir.