Sabahları Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
Sabahları Kalp Çarpıntısı, Belirtileri ve Tedavisi
Sağlıklı bir insan kalp atışlarını hissetmez. Bazen kalbin normalden daha fazla çalıştığı durumlar vardır. Bu durumda kalp atışları hissedilir. Kalp çarpıntısı olarak adlandırılan bu durum kalbin pompalama hareketidir. Sabahları kalp çarpıntısı kalbin hızlı ve endişe verici şekilde ritim bozukluğu şeklinde atması kişide endişe uyandırır. Bu durum ciddi bir kalp hastalığının belirtisi de olabilir. Sabahları yorgun ve gergin uyanmak ve kalp çarpıntısı ile uyanmak depresyonun habercisi de olabilir. Kişiler genellikle bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek kontrollerini yaptırmalıdırlar.
Sabahları Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Birçok nedenle birlikte oluşan kalp çarpıntısının nedenleri genellikle aynıdır. Sabahları kalp çarpıntısı nedenleri arasında, sabah erken saatlerde yapılan yoğun egzersizler, arka arkaya içilen sigara, sabahları aşırı bir şekilde tüketilen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler sabahları kalp çarpıntısına neden olur. Bunun yanı sıra, kansızlık, tiroid hastalığı, psikolojik sorunlar için kullanılan antidepresan ilaçlar, heyecan, üzüntü, korku ve endişe gibi yaşanan durumlar, vitamin eksiklikleri, kan şekerinin düşük olması, psikolojik sebepler de sabahları kalp çarpıntısı nedenleri arasındadır. Panik atağa bağlı sebeplerden dolayı kişi uyanır uyanmaz ani bir çarpıntı ve endişe hisseder. Bazen de bu hastalar çarpıntı ile uykudan uyanırlar. Bu hastalığa uykuda panik atak denilmektedir. Uykuda panik atak hastalığı olanlar sabahları kalp çarpıntısı ile birlikte, boğulma hissi, uyuşukluk, ölümden korkma, denge kaybı gibi durumlar da yaşarlar. Bu hastalar uyku problemi yaşarlar, sabahları kalktıklarında yorgun uyanırlar.
Sabahları Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Sabahları kalp çarpıntısı riskini azaltmak ve aynı zamanda kalp damar hastalıkları riskini azaltmak için sürekli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sigara bırakılmalı, kilo kontrolü sağlanmalıdır. Mümkün olduğu kadar stresten uzak durulmalıdır. Uygulanacak olan tedavi yöntemi, kalp çarpıntısının nedenine göre değişiklik göstermektedir. Her kalp çarpıntısı bir hastalık habercisi değildir. Bu durumda herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak, sabahları kalp çarpıntısı tedavisi için yapılacak teşhis önemlidir. Çarpıntı, kalp dışında bir organdan kaynaklanıyorsa tedavi için verilen ilaçlar doktor kontrolünde ve doktorun tavsiyesine göre kullanılır. Çarpıntı sırasında, endişeye kapılmamak gerekir. Endişelenmek çarpıntının süresini ve şiddetini arttırır. Bir yere oturup rahatlamak gerekir, derin derin nefes alıp vermek, soğuk bir şeyler içmek, şiddetli öksürmek gibi yöntemler uygulanır. Depresyona bağlı sabahları kalp çarpıntısı yaşayan kişiler intihara meyillidirler. Bu nedenle doktor kontrolünde, antidepresan ilaçlar ve yatıştırıcı ilaçlar kullanılmalıdır.