Romatizma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Romatizma Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Bağışıklık sisteminde sorunlara yol açan ve hemen her yaşta görülebilen bir hastalık olan romatizma hastalığı hakkında, toplumda genelde soğuk havanın yol açtığı gibi yanlış bir inanış vardır. Romatizma kelimesi eski Yunan’da eklemlerde iltihaplı sıvı birikmesi anlamına gelmektedir. Genellikle kilolu kişilerde eklemlerde çok daha fazla ağrıya sebep olup, şişlik, sıcaklık ve ağrı şeklinde ortaya çıkar. Hastalık tedavi edilmediği zaman ciddi rahatsızlıklara neden olur. Romatizmal hastalıklar genellikle kronik hastalıklardır. Bir kişiye romatizma tanısı konduysa, o kişi bu hastalıkla ömür boyu yaşamak zorundadır. Hastalık sürekli olarak doktor gözetimi ve ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır.
Romatizma Hastalığı Belirtileri
Romatizma hastalığı belirtileri arasında, kas ağrısı, sırt ve bel ağrısı, kaslarda oluşan güçsüzlükler, gözyaşında azalma, tırnaklarda değişiklikler, ağız kuruluğu, yüksek ateş, parmaklarda renk solması, gözlerde kızarıklık ve görme kaybı, nefes darlığı, kanlı balgam, kuru öksürük görülür. Bu belirtilerin yanı sıra, böbrek fonksiyonlarında azalma, sindirim sistemi bozuklukları, felç, bilinç değişiklikleri gibi nörolojik belirtiler, kalp ve damar sisteminde yaşanan olumsuzluklar sayılabilir. Ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik, güneşte ciltte aşırı duyarlılık ve yaraların gelişmesi, merdiven inip çıkmada zorlanma, oturup kalkarken oluşan kas ağrıları, gözlerde iltihaplanma ve özellikle sabahları bel ağrısı ve tutukluk eklem ve omurga romatizması yaşayan kişilerde sıklıkla görülen şikayetlerdendir. Bir de iltihaplı romatizma vardır. Bu romatizmanın belirtileri arasında, his kaybı, ellerde ve ayaklarda şişme, iştahsızlık, şişkinlik, deri altında şişlik ve uykuda düzensizlikler görülür.
Romatizma Hastalığı Tedavisi
Romatizma hastalığı tedavisi geliştirilen ilaçlarla yapılmaktadır. Ancak, çoğu romatizma hastalığı tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Hastalık sürekli doktor kontrolünde olmalıdır. Romatizma hastalığı ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde, şikâyetlerin ortadan kaldırılması ve tutulmaların önlenebilmesi ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak amaçlanmaktadır. Romatizma hastalığı tedavisi, romatoloji uzmanı, fizik tedavi uzmanı, ortopedi uzmanı ve gerektiğinde diğer uzmanlık dalları ortak olarak çalışmaktadır. Hastalık kronik bir hastalık olduğu için tedavisi ömür boyu sürmektedir. Tedavi sırasında hastalığın şiddetine göre ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Hastalık tamamen tedavi edilip ortadan kaldırılamasa da kontrol altına alınabilir. Ancak, hastalığın ne zaman alevleneceği belli olmadığından sürekli doktor kontrolü şarttır. Romatizma tedavisine kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Hastalığın tedavisinde kortizon sık kullanılan bir ilaçtır. Hem hap şeklinde hem de iğne şeklinde romatizma ilaçları bulunmaktadır.