Sağlık

Psikolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik hastalıklar, içinde bulunduğumuz dönemde çoğu kişide görülen hastalıklardır. Klinik açıdan değerlendirme gerektirecek şekilde davranış bozukluğu ya da duygusal bozukluk şeklinde kendini gösteren psikolojik hastalıkların türü ve nedeni, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel olarak geçirilen ağır travmalar sonrası ortaya çıkar ve kişinin kendisi ile çevresindekilere zarar verebileceği bir ruh hali içine girmesine kadar ilerleyebilir.

Psikolojik Hastalıklar, Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon: Halk arasında en sık karşılaşılan psikolojik hastalıktır. Uyku ve yeme bozukluklarıyla kendisini gösterir, hastanın kendisini sürekli mutsuz hissetmesiyle devam eder. Kişide sürekli bir yorgunluk vardır, kendini değersiz hisseder ve yaptıklarından pişmanlık duyar. Ailesinden ve sosyal çevresinden uzaklaşır. Bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Depresyona, kişinin yaşadığı ağır olaylar sebep olabilir. Depresyon, konuşma şeklinde tedavi edilemezse, ilaçla tedavi veya elektroterapi yöntemiyle tedavi edilmektedir.

Bipolar bozukluk: Kişinin ruh halini önemli ölçüde değiştiren psikolojik hastalıktır. Ruh halindeki değişim neticesinde doğal olarak hastanın davranışları da değişir. Enerjisi düşer, dengesiz tavırlar sergilemeye başlar. Birey, sürekli insanlardan kaçmaya çalışır, kendini her ortamda mutsuz hisseder. Hastalığa, aşırı stres, madde kullanımları ve düzensiz uyku sebep olmaktadır. Tedavisi için ilaç veya psikoterapi yöntemleri uygulanır.

Kaygı Bozukluğu: Hemen herkeste görülen psikolojik hastalıktır. Herkeste az da olsa bulunan kaygı halinin aşırı şeklinde yaşandığı kişiler, psikolojik hastalık geçirenler grubunda değerlendirilebilir. Kaygı bozuklukları, üzüntü, kalp çarpıntısı, hayattan zevk alamama, zaman zaman titreme ve terleme gibi belirtiler gösterir. Tedavisi, terapi şeklinde yapılır ancak durumu daha ağır olan hastalarda ilaç kullanımı gerekebilir.

Yeme bozukluğu: Kilo kontrolünü sağlamaya yönelik olarak kişinin, yemek yeme düzenini bozması sonucu oluşan hastalıktır. Daha çok, ergenlik çağındaki bayanlarda görülür. Tedavisi, psikolojik terapiye ek tedavi seçenekleri şeklinde yapılır.

Uyku bozukluğu: Kişilerin, uyku düzenlerinde yaşadıkları önemli bozulmalardır. Uyku bozuklukları, kişinin psikolojisini olumsuz etkiler. Terapi, ilaç tedavisi ve çeşitli diyet programları uygulanmasıyla tedavi edilebilmektedir.

Şizofreni: Ciddi derecedeki psikolojik hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalığın aktif dönemlerinde kişinin ruhsal ve davranışsal hareketlerinde önemli değişmeler meydana gelir. Kişi yaşamdan zevk alamaz, enerjisini kaybeder, mantıklı düşünemez hale gelir ve halüsinasyon görmeye başlar. Tedavi süreci uzundur. Genelde ilaç tedavisi uygulanır. Ek olarak da konuşma terapileri, çeşitli destek programları ile tedavi devam ettirilir.

Kişilik Bozukluğu: Kişilik bozuklukları, kişinin kendi karakterine ters düşen hareketler sergilemeye başlamasıyla kendini gösterir. Birey, çevresindekilerle iletişim kurmaya çekinir ve alışılmışın dışında hareketler sergilemeye başlar. Yine en çok kadınlarda görülür. Endişeli kişilik bozukluğu, dramatik davranışlar ve tuhaf davranışlar gibi türleri vardır. Psikolojik destek programları ve terapilerle tedavi edilirler.

Psikolojik hastalıkların belirtisi, hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Doğal olarak tedavi şekli de, kişilerin genel durumuna göre farklı seçeneklerden oluşur. Psikolojik hastalıklar, uygun şekillerde tedavi edilmediğinde, ilerleyerek daha tehlikeli sonuçlar doğurabilecek hastalıklardır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu