Perslerin Kenti Persepolis (Ortadoğu)
Farsça’da Taht-ı Çemşid (Çemşid’in tahtı) olarak isimlendirilen Persepolis, Pers kralı 1. Darius tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuş ve Pers İmparatorluğu’na başkentlik etmiş bir kenttir. Ayrıca Ahameniş İmparatorlugu’nun da son başkentidir. Şehir baştan aşağı en ünlü mimarların inşa ettiği yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Persepolis, İran’ın Şiraz kentinin 70 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Pers sanatının gücünü ve tarihsel yapısını gözler önüne seren Persepolis kenti; heykelleri, duvar süslemeleri ve saray kalıntıları ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Persepolis’te krallara ait saraylar; işçi halkının taşıdığı toprakla inşa edilen, en üst kısmı 473 metre boyunda, eni 86 metre genişliğe sahip ve 13 metre yüksekliği olan yapay bir tepe üzerinde kurulmuştur. Persepolis kentinin yapımı 150 yıl sürmüş, tek bir imparator döneminde değil, Darius’dan sonra gelen 1. Serhas ve Artakserkses döneminde de inşası devam eden bir kent olmuştur.
Kent mimari yapısı ve sahip olduğu sanat eserleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ ne girmeyi başarmıştır. Kentin duvarlarındaki kabartmalar ve girişindeki dev heykeller mimari yapının anketlere göre de en çok ilgi çeken ögeleridir.
Heykellerin Anlam Ve Önemi
Heykeller aynı zamanda Persler’in dini yaşamlarını da yansıtır. Heykeller büyük sütun yapılar üzerinde bulunur. Heykeller kötülük sembolü bir canavar ile iyilik sembolü yarı insan bir savaşçının mücadelesini ve iyilik sembolünün zaferini anlatır.
Kente gelen turistlerin ilgisini çeken bir diğer mimari yapı ise kaya mezarlarıdır. Krallara ait kaya mezarları yerel halkın mezarlarına göre çok daha görkemli ve büyüktür. 1. Darius’un mezarının önünde bağımsızlığı sembolize eden güneş sembolü yer alır.
Persepolis’in merkezinde yer alan dev saray da şehri gezmeye gelen turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardandır. Saray eski zamanda Pers İmparatorluğu’nun yazlık sarayı ve tören alanı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise onarımı yapılmış ve ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.