Ortadoğu’ya Yolculuk: Tahran, İran
80 Milyonluk İran’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti Tahran’dır. Ülkede genç nüfus oldukça dikkat çekmektedir. Tahran ülkenin politika, ekonomi ve sanayi merkezidir. Bu kent Fas kültürünü benimseyerek inşa edilmiştir. Görkemli ve büyük sarayları dünya da ender bulunan eserleri muhafaza eden müzeleri, büyük parkları ve meydanları ile Tahran oldukça dikkat çekmektedir. Merkezi yerleşimin dışındaki evler 2-3 katlıdır ve gelenekselleşmiş İran evleri sarı tuğladan yapılarak sıva, boya yapılmadığı için şehre sarı ton renk hakimdir.
Tahran Sokakları
Tahran’da Sokak tabelaları ana dilleri olan Farsçadan sonra İngilizce olarak da yazıldığı için harita yardımı ile yön bulmakta sıkıntı yaşanmıyor. İran Şeriat il yönetildiği için ülke vatandaşlarının uyduğu gibi ülkeye gelen turistlerinde uyması gereken bir takım kurallar var.
İnternet Kullanımı
İran başta facebook, youtube, twitter, gibi 5 milyondan daha fazla internet sayfalarını yasaklayarak erişimi İran içinde komple kapatmıştır, İnstagram da ise bir kısıtlama yoktur
Tahran’da Ne Yenir Ne İçilir?
Acem Pilavı
İran mutfağında pirinç ve et olmazsa olmazları arasında. En meşhur yemeklerinden biride Acem Pilavıdır. Pirinç, et, Tarçın, kuş üzümü, fıstık katılarak yapılan bir yemek türüdür.
Ayran Aşı Çorbası
Pirinç yine bu yemekte de kullanılmaktadır. Ayran aşı çorbasına pek yabancı değiliz çünkü aynı yemek ülkemizde de bazı bölgelerde oldukça meşhurdur. Yoğurt, pirinç ve su ile hazırlanan bir yemektir.
Çilav
Adından da anlaşıldığı gibi bizdeki pirinç pilavının neredeyse aynısı olan bir yemek türüdür. Belli başlı diğer yemek ve tatlı türleri ise Maklube, Tah Chin, Fesenjan, Abgusht, Bastani, Shirini Berenji olarak sıralaya biliriz.
Tahran’a Nasıl Gidilir?
Ülkemizden Tahran’a gidebilmek için en yaygın iki seçenek havayolu ve tren iledir. Ülkemizde bazı hava yolu firmaları direk seferler düzenlemektedir ve uçuş yaklaşık 3 saat sürmektedir. Tren ile yolculuk yapmak içinse Van’dan tren seferleri düzenlenmektedir.