Omurga Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun dengede durmasını sağlayan, hareket etmeye yardımcı olan ve birçok kasa tutunma yeri oluşturan kemik yapıya omurga adı verilir. Boyundan kuyruk sokumuna kadar sıralı ve sütün halindedir. Boyun bölgesinde 7 adet, sırt bölgesinde 12 adet, bel bölgesinde 5 adet, sakral bölgede 5 adet, kuyruk sokumunda da 4 adet olmak üzere toplam 33 adet kemikten ibarettir. Omurga hastalıkları aşağıdaki gibidir.

Omurga Hastalıkları

l Enfeksiyonlar; enfeksiyonlar genellikle omurgayı tutma eğilimindedir. Uzun bir tedavi sürecine ihtiyaç olan kemik enfeksiyonları, kendisini birçok değişik şekilde göstermektedir. Brucella hastalığı omurga tutulumuna neden olmaktadır. Bu hastalığın belirtileri dalgalı ateş ve antibiyotik tedavisine cevapsızlık olarak görülür. Bu hastalığa neden olan faktörler çiğ süt içme ve ev yapımı peynir yeme olarak görülür.
l Lomber disk hastalığı; bu hastalık üçe ayrılmaktadır. Dejeneratif disk hastalıkları, internal disk bozulması ve disk herniasyonudur. İnternal disk bozulması, diskin içyapısının bozuk, dış yapısının normal olduğu bir hastalıktır. Disk herniasyonu ise halk arasındaki tabirle fıtıktır.
l Skolyoz; omurganın şeklinde oluşan eğriliye denir. Belirli dereceye kadar eğrilikler normal sayılır. Ancak, sınırı geçtiği zaman müdahale edilmesi gerekir. Skolyoz doğuştan olabileceği gibi sonradan da olmaktadır.
l Kifoz; halk arasındaki tabir ile kamburluk olan kifoz, doğuştan olabileceği gibi sonradan da olmaktadır. Belirli bir seviyeye kadar normal kabul edilir. Ancak sınırı geçtiği zaman müdahale edilmesi gerekir. Solunumu zora sokacak kadar artış gösterebilir. Bu durumda cerrahi müdahale yapılmalıdır.
l Apseler; akciğerlerde oluşan tüberküloz apseleri omurgaya kan yolu ile gelerek yerleşirler. Apse eklemlere yayıldığı takdirde eklem kıkırdağında tahribata neden olur. Bu apseler genellikle yer çekiminin etkisi ile öne ve aşağı doğru yayılım yapar. Tüberküloz kaynaklı omurga apsesi olan insanlarda, iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı, gece terlemeleri, ateş ve omurga ağrıları görülen belirtiler arasındadır. Hastalığın tanısı klinik testler ve radyoloji ile yapılır. Tedavisi için anti tüberküloz ilaçlar kullanılır.
l Kırıklar; travma, enfeksiyon, osteoporoz ve malignitelere sekonder olabilir.
l Spondiloz; komşu omurların üst üste bindiği Z eklemlerdeki dejeneratif hastalıklar, bel ağrılarına neden olur.
l Spondiolizis; omurlar arasında kaymanın olmadığı ancak pars interartikülariste defekt varsa bu duruma denir. Çocuklarda ve ergenlerdeki bel ağrılarının nedenlerinden biridir. Hastalarda genellikle öne eğilince rahatlayan, arkaya eğilince kötüleşen bir ağrı söz konusudur. Tedavisi genellikle dinlenme ve zararlı olan aktivitelerden uzak durmakla yapılır.
l Spondiolistezis; Üstteki omurun alttakine göre öne kayması ile oluşur. Bu omurun kayması sinir köklerine baskı uygulayarak siyatalji oluşturur.
l Maligniteler; kötü huylu kanserlerdir. İyi huylulara göre daha zor iyileşirler. Omurgaya en fazla metastaz yapan kanserler, akciğer, göğüs ve prostat kanserleridir. Bel ağrısı en fazla görülen semptomdur.