Misvak Ağacı Ve Faydaları

Latince Salvadora Persica olarak isimlendirilen misvak ağacı, bitki türü olarak Salvadora Ceae ailesine aittir. Misvak ağacının kökeni 7.000 yıl öncesine kadar gider. İlk olarak Babiller tarafından kullanıldığı bilinen Misvak ağacı, sırası ile Yunanlılar ve Mısırlılar tarafından da kullanılmıştır. 

Daha çok steplerde yetişen misvak ağacı tuzlu toprakları seven bir bitkidir. Asya ve Afrika kıtalarındaki step topraklarında yetişir. Misvak ağacı dikensiz küçük çalılar olup, Asya ve Afrika steplerinde yetişir. Misvak ağacı küçük yapılı ve hafif olduğu için taşınması kolay olup, odunu lifli bir yapıya sahip, hoş kokulu bir bitkidir. Yaprakları deriye benzer ve karşılıklı olarak çıkar. 

Misvak ağacı Erak ağacı olarak da bilinir, üzüm salkımlarına benzeyen meyvesine kebas adı verilir. Küçük sert çekirdeklerden oluşan meyvesi nohut büyüklüğündedir. Meyvesi yeşilken zamanla kırmızı renge dönerek tadı acılaşır. Rengi kararak olgunlaştıktan sonra meyvesi tatlanır. 

Misvak Ağacını Faydaları: 

Misvak ağacının dalları kesilerek diş temizliğinde kullanılır. Aynı zamanda diş eti hastalıklarını da önler. İçeriği oldukça zengin olan misvak, ağızda hijyenik bir etki sağlar. Misvak bitkisinin özünde bulunan Silisyum lekeleri çıkararak dişi beyazlatır. C vitamini dokuları tedavi ederken, Sodyum mikropları öldürür. Tanen asidi sayesinde diş eti iltihabını önleyerek plakları azaltır ve oluşmasını engeller. Misvak içerisindeki reçine diş çürümesini önler, Hardal yağı ise antiseptik etki yaparken, Klorür diş taşlarının oluşumunu önler. Ağız ve diş temizliği dışında Misvak yağı, ağrıyan eklem yerlerine uygulandığında ağrıları dindirerek vücudu rahatlatır. Meyvesi iştah açar, idrar yollarını temizler. 

Nasıl Kullanılır? 

4 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir, uç kısmı 2 cm uzunluğunda kabuğu soyularak lifleri ortaya çıkarılır. Liflerin yumuşaması için sıcak suda bir müddet bekletilerek fırça şeklini alması sağlanır. Dişlere çok bastırmadan bir aşağı bir yukarı uygulanarak diş temizliği yapılır. Bunun yanında dili de temizlemek gerekir. Zamanla deforme olan kısımlar kesilerek kalan kısım tekrar yontularak kullanılabilir.