Mg Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Mg Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Kısaca MG hastalığı olarak adlandırılan, Myastheniagravis, hastalarda ağır derecede kas zaafı olarak adlandırılanmyastheniagravis, kaslarda görülen güçsüzlük ile kendini göstermeye başlar. Kronik bir kas hastalığı olan myastheniagravis hastalığı kas ile sinirlerin bağlantı noktası olarak nitelendirilen nöromüsküleri yok eden antikorların oluşması sonucunda meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer almaz. Myastheniagravisin genetik bir hastalık da olmadığı düşünülmektedir. Ancak hastaların %3’ün ailelerinde myastheniagravis hastalığına rastlanılması bazı hastalar da genetik etkenlerin olduğunu belirtmektedir. Hastaların özellikle tiroid hastalığı ve diğer otoantikorları geliştirme potansiyeli de yüksektir.
MG HASTALIĞI TEDAVİLERİ NELERDİR?
Kas ve sinir arasındaki bağın zayıflaması ve iletişimin azalması sonucunda kaslar dirayetini yitirip zayıflamaya başlar. İstemli olarak hareket eden kasların güçsüzleşleşipzayıflamasıyla kendini gösteren myastheniagravis, göz ve göz kapağı hareketlerinin yanı sıra yüz kasları ve yutma kaslarının ilk olarak etkilendiği kronik bir hastalıktır. Erkeklerde görülme oranı daha yüksektir, ama hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Ancak kadınlarda ve erkeklerde görülme yaşı birbirinden farklı görülmektedir. Kadınlarda 20-30 yaş arasında görülürken; erkeklerde bu hastalık 50 yaş ve sonrasında görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 3000 myastheniagravis hastası olduğu belirtilmektedir. Myastheniagravisin başlıca belirtisi yorgunluk ile kendini gösterir. Dinlenme sonrasında kısmen de olsa düzelir ama öncelikle göz kapağında gözlemlenir. Üst göz kapağının düşmesi ile başlayan belirtiler vardır. Bu süreçte hastanın çift görmesi de söz konusu olabilir.
Myastheniagravis hastalığının ilk belirtilerini sıralamak gerekirse;
l Çift görme,
l Yutma veya çiğneme zorluğu,
l Konuşma bozukluğu,
l Ses kısıklığı ve solunum yetmezliği
Diğer faktörler ise;
l Uyku bozuklukları,
l Regl dönemi,
l Sürekli yapılan fiziksel aktiviteler,
l Soğuk algınlığı,
l Gebelik,
l Bazı antibiyotikler ve bazı kas gevşetici ilaçlarıdır.
Sert besinlerin çiğnenmesi oldukça zorlaşabilir. Çiğneme ve yutmanın iyice zorlaşması bazen normal beslenmeyi olanak güçleştirir. Ayrıca uzamış bir konuşmadan sonra ses giderek kısılır. Güç kaybı akşam saatlerinde daha da artar. Ama hasta çoğu zaman bu gidişin farkında değildir. Hasta gece ilaç almamışsa, sabah uyandığında kendini çok kötü ve ağrılı hissedebilir. Myasteniden etkilenen kas hatalığının bir başka özelliği de, bulunduğu konumu uzun süre koruyamaması ya da istemli hareketleri düzensiz titremeleridir. Doktorlar bu belirtileri hafifletmek için tek başına veya kombinasyon halinde çeşitli tedaviler kullanırlar.Myastheniagravis tedavisinde yatak istirahati zorunlu tutulur ve oldukça önemlidir. Hastaya, yatak istirahati ile ilaçların etkisi için uygun bir ortam sağlanmaktadır. Hastanın sıvı ağırlıklı beslenmesi gerekir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan tedaviler ile belirtilerin en aza indirilmesi mümkündür.
Uygulanan tedavi hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda hastalığın şiddeti tedavi şeklinde oldukça etkilidir. Ağır vakalarda hastanın kolay nefes almasını sağlamak için solunum makinesine ihtiyaç duyulabilir. Tedavide eğer hastalık ciddi bir evrede ise hastaya daha hızlı etki eden plazmaferez uygulanabilir veya damardan (intravenöz) immunglobulin tedavisi verilebilir.
Anahtar Kelimeler: MG hastalığı, kronik, kas hastalığı