Meniere Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Meniere Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
1861 yılında hastalığı ilk tanımlayan Prosper Meniere’den ismini alan Meniere Hastalığı, şiddetli baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitme kaybı ile birlikte ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Hastalıkta baş dönmesi vertigo ile adlandırılır. Vertigo, dengeden sorumlu sistemden kaynaklanan baş dönmesi olarak adlandırılır. Vertigoda kişi eşyaların kendi etrafında dönüyormuş gibi hisseder. Bu baş dönmesine bulantı ve kusma da eşlik eder.
Meniere Hastalığı Belirtileri
Meniere hastalığı, iç kulakta bulunan sıvının ve bu sıvının basıncının artması sonucu ortaya çıkar. Bu sıvının basıncının neden arttığı tam olarak bilinmese de, alerjiler, virüs enfeksiyonları, genetik yapı ve otoimmün sistem gibi bazı faktörlerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Genellikle 20 ile 50 yaş arasında sık görülse de her yaş grubunda görülebilir. Meniere hastalığı belirtileri arasında, şiddetli baş dönmesi ve buna eşlik eden bulantı ve kusma görülür. Kulakta, uğultu, çınlama, zil sesi, kükreme sesi veya ıslık sesi gibi sesler duyulur. Hastalığın ilk evresinde gelip geçici olsa da ileriki evrelerde kalıcı işitme kaybı yaşanır. Genellikle tek taraflı işitme kaybı yaşansa da % 20-40 civarı hastalarda iki kulakta da görülür. Kulakta basınç hissi ya da dolgunluk hissedilir. Ayrıca bu belirtilerin yanı sıra, terleme, çarpıntı, panik hali ve ölüm korkusu gibi belirtiler oluşur. Gözde nistagmus adı verilen sıçrama hareketlerinin olması meniere hastalığı için önemli bir bulgudur.
Meniere Hastalığı Tedavisi
Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Uygulanan tedaviler hastalığa bağlı oluşan atakların şiddetini ve sıklığını azaltmaya yöneliktir. Ayrıca işitmeyi korumak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Meniere hastalığı tedavisi için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Atakların tedavi edilmesi ve hastayı rahatlamak için çeşitli ilaçlar kullanılır. Özellikle baş dönmesini ve bulantıyı azaltan ilaçlar, kulaktaki kan akımını düzenleyen ilaçlar kullanılır. İç kulakta sıvı birikimini önlemek için idrar söktürücü ilaçlar kullanılır. Uygulanacak olan diyet ile tuz tüketimi azaltılır, sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır ve stresten uzak yaşanmalıdır. Uygulanan ilaç tedavilerine rağmen hastada ataklarda azalma yoksa ve devam ediyorsa, kulak içine iğne ile ilaç verilmesi yöntemi uygulanır. Meniere hastalığı tedavisinde kulağa iki çeşit ilaç verilir. Biri gentamisin ki bu ilaç antibiyotiktir ve yan etki olarak işitme kaybına neden olabilir. Diğeri ise steroiddir. Bu ilacın etkisi gentamisine göre daha azdır ancak yan etki bakımından daha avantajlıdır. Hastalığın tedavisinde yukarıda belirtilen tedavilerin hiç birinden cevap alınamazsa ameliyat yöntemi uygulanır. Üç farklı ameliyat yöntemi uygulanır. Birincisinde, iç kulaktaki sıvı miktarının ayarlanmasına yönelik olan ameliyattır. İkinci yöntem iç kulaktaki denge ve işitme organının çıkarılmasıdır. Üçüncü yöntemde ise iç kulaktan çıkan dengeden sorumlu sinir kesilerek yapılır.