Makatta Çıkan Çıban
Makatta Çıban:
Çıban, vücudun değişik bölgelerinde oluşabildiği gibi bazı kişilerin makkatlarında da çıkmaktadır.Bu iltihaplı yara oluşumları, kalın bağırsağın dışında ve anüsün çevresinde oluşan iltihabın birikmesi sonucu meydana gelen apselerdir.
Akut enfeksiyon şeklinde görülen bu sivilcemsi şişlikler, dışkılamadan kaynaklı olmayan ağrılara neden olur ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Bu şişliklere “fistül” de denilen iltihaplanmaları neden olduğu “Anorektal Apse” de denilmektedir.
Bu apseler, makatın yaklaşık 2 santimetre içinde olan ve dışkıyı kayganlaştırmak amacıyla sıvı salgılayan 8-10 tane bezin iltihaplanmasından sonra oluşmaktadır.
Her yaşta görülebilen bu hastalık, daha çok 30’lu 40’lı yaşlardan sonra kendini göstermektedir. Şikayetler, iltihabın yoğunluğunua göre değişibilmektedir.
Makatta çıkan çıbanların çoğunda, anal kanalın içi ve dışında oluşan tünellerden dolayı fistül oluşma riski vardır. Fistüller daha çok yetersiz tedavi gören ve teşhiste geç kalan hastalarda görülmektedir.
Bu sebeple, makatta çıban çıkma belirtileri görüldüğü ilk anda bir genel cerrahi uzmanına görünmeleri ve gerekirse hemen çıbanda biriken iltihabın boşaltılması gerekmektedir.
Gelin şimdi hepberaber makatta çıkan çıbanın belirtilerine bir göz atalım;
Makatta Çıkan Çıbanın Belirtileri Şunlardır:
Makatta çıkan çıbanın ilk belirtisi, makattan gelen iltihaplı akıntıyla gösterir. Buna, makat bölgesinde acı hissi, kızarıklık, üşüme, yüksek ateş, aşırı terleme ve basınç eşlik eder.
Görülen bu belirtiler kişileri oldukça fazla rahatsız edeceği için hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınmalıdır. Yoksa daha sonra telafisi zor ve uzun soluklu bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.
Makatta oluşan bu apseler daha çok tıkanmış anal yollardaki guddelerden oluşmuş olabilir. Ya da çok nadir de görülse cinsel ilişki yoluyla da alınabildiği bilinmektedir.
Makatta çıkan çıbanların tedavileri ihmal edilirse, oluşan iltihaplı apseler kronik enfeksiyona dönüşerek kanser hücrelerinin oluşumunu sağladığı da gözlenmiştir.
Şimdi de makatta çıkan çıbandan kurtulmak için uygulanacak tedavi yöntemlerini inceleyelim.
Makatta Çıkan Çıbanın Tedavisi:
Makat bölgesinde oluşuna bu iltihaplı apseler için kesinlikle cerrahi müdehale gerekmektedir. İltihaplı çıbana yapılan cerrahi operasyonla çıbanın içi boşaltılır ve bu da hastanın büyük ölçüde rahatlamasını sağlar. Hastanın ağrısı diner ve ateşi düşer. Daha sonra tedaviye ağrı kesici ilaçlar ve gerekli olduğu durumlarda iltihabın tekrar birikmesini engellemek için antibiyotik tedavisiyle devam edilir.
Bu ilaç tedavilerinin yanında bir çok hastaya buğulu oturma banyolarıda önerilmektedir. Oturma banyoları da hastaların rahatlamasını ve ağrısının dinmesine yardımcı olur.
Hastalığı tam olarak iyileşmesi ise, 3-4 haftayı bulmaktadır. Bu zaman zarfında tüm hastalar uzman doktorlarının önerilerini tam anlamıyla yerine getirirlerse iyileşme süreleri de o oranda çabuklaşmaktadır.