Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Lyme Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Lyme hastalığı kenelerden bulaşan bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Amerika’nın Connecticut Eyaleti’nin Lyme bölgesinde sık görülen bir hastalık olduğu için bölgenin ismi hastalığa verilmiştir. Bakteri vücutta birçok sistemi tutmaktadır. İleriki devrelerinde, eklem, kalp, sinir sistemini ilgilendiren değişik belirti ve bulgularla seyreden bir hastalıktır. Sadece Lyme bölgesindeki kenelerde değil, Avrupa’nın değişik bölgelerinde de bu hastalığı yapan bakteriyi taşıyan kenelere rastlamak mümkündür. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar risk altındadır.
Lyme Hastalığı Belirtileri
Hastalık erken dönemde teşhis edilirse, tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, nörolojik bozukluklar ile kronik eklem rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Lyme hastalığı belirtisi, erken dönemde kenenin tutunduğu yerin etrafında düz, yuvarlak veya oval, parlak kırmızı renkli ve keskin kenarlı cilt bulgusu oluşur. Önceleri kırmızı ve yuvarlak olan döküntü, zamanla ortası solar ve halka şeklinde ilerler. Bu belirti hastalığın tanısının konması için yeterlidir. Hastalık ilerleyen dönemlerde, eklemleri, merkezi sinir sistemini ve kalbi tutarak bu sistemlere ait belirtiler gösterir. Bu dönemde tedavi edilmediği takdirde, kronik artrit ve nörolojik bozukluklara neden olur. Bu belirtilerin yanı sıra, menenjit, hafıza bozuklukları, yüz felci, depresyon, uyku bozuklukları, yorgunluk, felç gibi değişik bulgular da olabilmektedir. Lyme hastalığı teşhisi için, en yaygın olarak kullanılan test ELISA testidir. Enfeksiyonun yayılmasından sonra, beyin MR’ı, omurilikten su alma, elektro-kardiyogram gibi testler yapılır. Kalbe bakmak için de eko-kardiyogram testi yapılır.
Lyme Hastalığı Tedavisi
Lyme hastalığı tedavisi, antibiyotiklerle yapılır. Tedavi süresince hasta doktor ile sürekli temas halinde olmalıdır. Lyme hastalığının erken döneminde tedavi 3 hafta sürer ve hastalık geçer. Hastalık erken dönemde teşhis edilmezse daha fazla belirtiler ortaya çıkar ve tedavi süreci uzar. Hastalık daha kötü bir hal alırsa, antienflamatuar ilaçlar kullanılarak eklem ağrıları dindirilir. Kronik hale gelen eklem iltihapları ve ağrılarını geçirmek için antibiyotikler kullanılır. Eklemler çok fazla zarar gördüyse iyileşme süreci uzar. Menenjit ve sinir sistemi problemleri ortaya çıktığı zaman uzun dönemli antibiyotikler kullanılır.
Lyme Hastalığı İçin Alınacak Önlemler
Kırsal kesimlerde dolaşırken, patikalardan yürümeye özen gösterilmelidir. Patikaların yanındaki otlu olan kesimlerle temastan kaçınılmalıdır. Çalılarla kaplı, uzun boylu otların olduğu ve yaprak süprüntülerinin olduğu yerlerde dolaşmamaya özen gösterilmelidir. Dolaşmak zorunda olanlar, açıkta kalan deri üzerine böcek kovucu spreyler sıkılmalıdır. Kırsal kesimlerdeki yürüyüşlerden sonra, evcil hayvanlarda ve kendi vücudunda kene kontrolü yapılmalıdır.