Löseminin Başlıca Belirtileri Nelerdir
Löseminin Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Lösemi hastalığı kan hücreleri ile akalı bir kanser türüdür. Bu nedenle kan kanseri olarak da isimlendirilir. Doğrudan kanda görüldüğünden dolayı hastalık kanla birlikte tüm vücuda yayılmaktadır. Bundan dolayı erken tanı ve tedavi lösemi için önem taşımaktadır. Hastalığın ortaya çıktığı yaş grubu çocuklar olarak bilinse de genellikle yetişkinler daha fazla görülmektedir.
Lösemi kendi içerisinde birkaç çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan akut lösemi ve kronik lösemi için görülen belirtiler birbirinden farklı olmaktadır. Genellikle akut lösemi bu kanser türünün en yaygın türü olarak bilinmektedir. Bundan dolayı lösemi belirtileri incelenirken tüm türleri ile ilgili belirtiler gözden geçirilmelidir.
Akut Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak akut lösemi belirtileri hastaları doktora gitmeye zorlayacak belirtilerdir. Bundan dolayı bu lösemi türünü fark etmek daha kolay olabilmektedir. Belirtiler lösemi hastalığının vücudun hangi bölgesine yayıldığına göre farklılık gösterebilmektedir.
Akut lösemi için hastalık belirtilerine bakıldığında eğer zararlı hücreler beyni etkilemişse baş ağrısı, kas zayıflığı, kusma ve zihin bulanıklığı gibi durumlar görülmektedir. Bunların yanı sıra genellikle lösemi hastalarında iştahsızlık ve hızlı kilo kaybı ortaya çıkar. Lenf bezlerinin şişmesine sebep olur ancak bu şişlik herhangi bir ağrıya yol açmaz. Lösemi hastalarının ciltleri son derece hassastır. Bundan dolayı ciltte çok çabuk morarma, kanama ya da yaralanma yaşanabilir. Ayrıca diş eti ve burun kanaması da akut lösemi belirtileri arasında yer almaktadır.
Kronik Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Kronik lösemi hastalarında hastalık belirtisi olarak kanda çok sayıda lenfosit görülür. Bunun haricinde genellikle başka lösemi bulgusuna denk gelinmez. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise lenf düğümlerinde şişlik, karaciğer ile dalakta büyüme, kansızlık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kandaki trombosit yani kandaki pıhtılaşmayı sağlayan hücre sayısında da azalma meydana gelmektedir.
Hastalık belirtilerine bağlı olarak hastaya uygulanacak olan tedaviye karar verilmektedir. Eğer lösemi ilk evrelerde fark edilmişse bu aşamada ilaç tedavisi uygulanabilir. İlerleyen evrelerde ise hastaya kemik iliği nakli yapılmaktadır. Nakil işlemi lösemi için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çocuklarda Lösemi Belirtileri
Çocuklarda lösemi hastalığı genellikle iki ile beş yaş arası grubunda görülmektedir. Şüphelenmesi gereken belirtilere bakıldığında iştahsızlık, hızlı şekilde kilo kaybı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde solgunluk, eklemlerde ağrı, vücudun çeşitli yerlerinde morluklar görülür. Bunun yanı sıra uzun süreli ateş de çocuklarda lösemi belirtileri arasında yer alır. Bu ateşin beş günden fazla sürmüş olması gerekmektedir.