Lösemi Nedir
Günümüzde tedavisi mümkün olan hastalıklardan birisi de lösemidir ve bir hayli uzun süreçlerin ardından, vücudun direnç durumuna göre sonuçlar alınmaktadır. Ancak öncelikle lösemi nedir sorusunun yanıtını vermek gerekmektedir. Çünkü böylelikle tüm belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini de öğrenmeniz mümkün olacaktır. Bu yazımızda sizlerle bu detayları paylaşmak istiyoruz ve lösemi nedir sorusunun yanıtını sizlere aktaracağız.
Kemik iliğinde meydana gelen kontrolsüz ve aşırı çoğalmalar şeklinde açıklanabilmektedir. İlk olarak kemik iliğinde başlamaktadır ve sonrasında ise diğer organlara yayılmaktadır. Lösemi teşhisi konması için erken davranılması hayat kurtarmaktadır. Özellikle çocuklarda bu iyileşme oranı bir hayli yüksektir.
Lösemi türleri var mıdır?
Hızlı ya da yavaş seyretmesi baz alındığında akut ya da kronik olarak iki türde lösemi incelenebilmektedir. Yavaş seyretmesi halinde ve uzun yıllar gelişmesini sürdürmesi durumunda kronik olarak adlandırılmaktadır. Hızlı bir şekilde gelişen ve çabuk ortaya çıkan türü ise akut lösemi olarak görülmektedir.
Beyaz kan hücrelerinin cinsine göre iki kısımda daha incelenmektedir ve lenfosit olması halinde lenfoblastik, myelosit olması halinde ise miyologenöz olarak adlandırılmaktadır ve böylelikle 4 bölümde incelenebildiğine değinilmektedir. Bunun dışında da daha az görülen türleri bulunan bir hastalıktır.
Yetişkinlerde daha çok kronik lenfositik lösemi ve akut miyloid lösemi belirtirli alınmaktadır ve bu teşhisler konmaktadır. Çocukların ise AML olarak bilinen akut miyelojenöz lösemi ve miyeloid lösemi çeşitlerini daha sık taşımakta oldukları görülmektedir. İyileşme oranlarına bakıldığında, son yıllarda çok daha fazla başarının elde edildiği bir rahatsızlıktır.
Lösemi kimlerde meydana gelir?
Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen bu hastalık kız veya erkek ayrımı yapmamaktadır. Çocukları küçük yaşlardan itibaren hedef almakta olan ve 2,5 ile 3,5 sene arasında iyileşme süreleri gözlenen bir türdür. Buna göre erkek çocuklarda 3,5 yıla yakın tedavinin sürmesinin nedeni ise testin organında kanserli hücrelerin saklanma eğilimidir. Bu nedenle de hem kemoterapi neticesinde sonuç alınması zor bir hale gelmekte, hem de lösemi hastalığı bir süre sonra tekrar nüksetmektedir. Aynı zamanda hastaların hormonlarında olumsuz etkilere yol açmaması ve spermlerin yok olmaması gibi durumlar karşısında da önlemler alınmaktadır.