Blog

Lösemi nedir ve belirtileri nelerdir

Lösemi (Kan kanseri); Kemik iliğinde bulunan kan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesine denir. En fazla görülen kanser türüdür. Özellikle çocuklarda lösemi çok daha sık görülmektedir. Kemik iliği beyaz ve kırmızı kan üretir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Lösemi, kemik iliğinde üretilen kan hücresinin çalışmamasına ve ürememesine sebep olur. Kemik iliğinde düzensiz beyaz kan üretmeye başlar. Lösemi kan hücreleri gibi vücudun her bölgesinde dolaşır. Dolayısıyla lösemi vücutta bulunduğu bölgeye göre değişik belirtileri vardır.

Ani çıkan ateş ve gece terlemeleri : Gece terlemeleri sık görülür. Hastanın ten rengi soluk ve beyaz renge dönüşür.

Halsizlik ve yorgunluk : Çoğu insanda halsizlik ve yorgunluk görülür. Dolayısıyla halsiz ve yorgun olan her kişi lösemi adayı değildir. Lösemide görülen halsizlik ve yorgunluk çok daha farklıdır. Öncelikle bunun nedeni kırmızı kan hücresinin azalması ve vücuttaki oksijen miktarının yetersiz olmasıdır. Bu nedenle kas güçsüzlüğü, fiziksel enerjinin azalması, sürekli uyku isteğine ve halsizliğe neden olur.

Diş eti kanaması ve dişlerin sık sık çürümesi : Diş etlerinde sürekli ve yoğun kanama görülür. Diş temizliği doğru yapılsa bile hastalarda sık sık diş çürümesi yaşanır.

Kolay yaralanma ve morarma : Kan pıhtılaşma yeteneğini kaybetmeye başladığında vücutta halka şeklinde morarma gözükür.

Karın bölgesinde şişlik: Sağlıklı bir şekilde üretilmeyen beyaz kan ve kırmızı kan lenf düğümlerinin şişmesine neden olur. Bazı kişilerde şişmiş lenf düğümleri mor renge dönüşür. Bu durum 1 hafta içerisinde geçmediği takdirde vücut ciddi enfeksiyona maruz kalır.

Nedensiz bir şekilde kilo kaybı: Hastalar yemek yeme yetisini zamanla kaybeder. Yemeğe karşı iştahsız olurlar. Sürekli bir şekilde mide bulantısı, ishal ve kabızlık görülür. Bu nedenle kiloda ciddi kayıplar yaşanır.

Kemik ve eklemlerde ağrı: Beyaz kanın fazla birikmesinden dolayı kol ve bacaklarda çok fazla ağrı görülür.

Nefes darlığı / soluk alıp vermede zorluk: Vücuttaki oksijen dağılımının yetersiz olmasıdır. Vücut ihtiyacı olan oksijeni üretememesinden dolayı akciğere yüklenir. Bu nedenle nefes darlığı ve kesik kesik soluk almalar başlar.

Sık sık baş dönmesi ve baş ağrısı: Beyin ve omurilikte kan akışı azalmasından dolayı şiddetli baş ağrısı yaşanır. Migren nöbetlerine çok sık rastlanır

Vücut rengin sarıya dönmesi: Kemik iliğinde üretilen beyaz kanın normalden fazla vücuda yayılması hastanın renginin sararması ve soluklaşmasına neden olur.

Görmede bulanıklık: Vücudun ihtiyacına göre kan üretmemesinden dolayı göz zamanla fonksiyonlarını kaybeder. Bulanık görmeye başlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu