Lösemi Ne Demek
Her yaştan insanın hayatında derin yaralar açmakta olan ve ruhen kötü bir duruma sürüklenmelerine neden olan hastalıklardan birisi lösemidir. Her ne kadar amansız bir hastalık olarak düşünülse de, artık günümüzde tedavisi uygun şartlarda gerçekleştirildiğinde, daha büyük oranda başarılı sonuçların elde edildiği görülmektedir. Bu nedenle lösemi hastalığının ne anlama geldiğini, nedenlerini ve belirtilerini öğrenerek, sizler de erken teşhisin önemli olduğunu kavrayabilirsiniz. Üstelik tedavisi için çeşitli yöntemlerin uygulanması sayesinde tamamen etkenlerinin ortadan kaldırılabileceği de görülecektir.
Lösemi nedir?
Kemik iliklerinden başlayarak hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması şeklinde açıklanabilen bir rahatsızlık olarak lösemi hastalığından söz edilebilir. Lösemi birkaç çeşitte görülebilmektedir ve diğer organları etkileyip etkilemediğine göre de bu farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Lösemi için neden olan faktörlerin tam olarak bilinmemesine rağmen, bazı kuvvetli düşünceler ortaya atılmaktadır. Bilimsel çalışmalar neticesinde ve uzman doktorların görüşleri çerçevesinde bu nedenlere değinilebilir.
Kanser türlerini tetikleyen faktörlerde ilk olarak radyasyona maruz kalmayı görebilirsiniz. Bununla birlikte kimyasal maddelere maruz kalmak da yine lösemiyi tetikleyebilmektedir. Eğer çok fazla televizyon ya da tablet karşısında duruyorsanız bu durumda risk altında olabilirsiniz. Bununla birlikte kimyasal içerikli malzemelerin kullanıldığı alanlarda çalışmak da yine risk faktörlerini artırabilmektedir.
Diğer bir etkeni ise genetik faktörlü olarak görülmektedir ve lösemi nedenleri arasında belirtilebilmektedir. Eğer genetik faktörlü down gibi rahatsızlıklar varsa, bu durumda riskin daha yükseleceğini unutmamak gerekmektedir.
Lösemi belirtileri nelerdir?
Açıklanamayacak bir şekilde görülen yorgunluğun ve halsizliğin devam etmesi, cildin soluk bir hale gelmesi, ateş ya da terlemelerin yoğun olması, uzun süre iyileşmeyen yaralar, cildin altında oluşan kırmızı noktalar veya kemik ve eklemlerde ağrı gibi şikayetlerin, lösemiyi belirtilebileceğini unutmamanız gerekmektedir.
Lösemi tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
Tedaviye başlanabilmesi için öncelikle seçilecek olan hastanelerin tam donanımlı olması dikkate alınmalıdır. Sonrasında ise lösemi türlerinin belirlenmesi ve buna göre tedaviye başlanması önemlidir. Kemoterapi, kemik iliği nakli veya kök hücre nakli gibi tedavi yöntemleri üzerinde durularak, hastaların yaşam şartlarının iyileştirilmesine gayret gösterilmektedir. Tedavilerin gidişatı yan etkilerini dindirme, yeniden hastalanmayı önleme ve daha rahat yaşama yönünde ilerletilmektedir.