Lösemi Kan Kanseri Nasıl Oluşur
İnsanların büyük bir endişe duydukları ve teşhisin konmasına kadar geçen sürede pek çok belirtileri aldıkları hastalıklardan birisi de lösemidir. Lösemi hastalığının nasıl oluştuğunu, nedenlerini ve belirtilerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tedavisinin nasıl gerçekleştiği hakkında veya bu süreçte hangi tüm soru işaretlerinizi giderecek olan bilgilere ulaşmanızın yöntemlerinden bahsetmek istiyoruz.
LÖSEMİ KAN KANSERİ NASIL OLUŞUR?
İlk oluşum yeri kemik ilikleridir. Burada hücrelerin kontrolsüz bir şekilde artması neticesinde lösemi kan kanseri oluşmaktadır. Bu konuda tedavi süreçlerine erken başlamak önemlidir. Çocuk yaşlardan itibaren görülebilmektedir ve bu nedenle riskli olunan durumlar daha fazladır. Her yaştan insanın ve hem erkeklerin, hem de kadınların hayatını tehdit etmekte olan rahatsızlıklardan birisidir. Bu da yaşam şartlarının olumsuz etkilenmesine ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Çünkü yıllarca süren tedavi süreçleri bireyleri maddi ve manevi olarak yıpratmaktadır.
LÖSEMİ KAN KANSERİ NEDENLERİ NELERDİR?
Radyasyona fazla maruz kalınması hallerinde, bazı kimyasallara maruz kalındığında, bazı kanser ilaçlarından dolayı, genetik durumlardan, zararlı alışkanlıklardan, kan hastalıklarından veya d vitamini eksikliği ve raşitizm hastalığından dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Eğer ailede görülen kanser türleri varsa, bunların da lösemi kan kanserine neden olduğu görülebilmektedir.
LÖSEMİ KAN KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastaların uzun bir süre kilo kaybından şikayetçi olmaları, iştahsızlık duymaları, testislerde şişmelerin görülmesi, halsizlik yaşamaları, görme problemlerine yakalanmaları, lenf bezlerinde şişlik yaşamaları, solunum güçlüğü çekmeleri veya dalak ya da karaciğer şişmesi gibi karın bölgesindeki şişliklerin lösemi kan kanserini işaret edebileceğini unutmamanız gerekmektedir. Ayrıca koltuk altı bölgelerinin şişmesi veya burunda, diş etlerinde kanamaların da yine lösemiyi işaret edebileceğini hatırlatmak istiyoruz.
Bu konuda teşhisin konmasını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli testleri yapacak olan uzman doktorlara muayene olmanız gerekmektedir. Doktor kontrolünde yapılacak tetkiklerle birlikte, erken teşhisin önemi de daha fazla artmaktadır. Testler neticesinde beyaz kan hücrelerinin sayısındaki anormal durumların teşhisin konmasını kolaylaştıracağını unutmamanız gerekmektedir. Ayrıca biopsi yaparak kemik iliği üzerinde testlerin de yapıldığını söylemek mümkündür. Çünkü diğer organlara yayılmadan önce tedbirlerin alınması ve radyoterapi veya kemoterapi gibi tedavi seçeneklerine başlanması oldukça faydalı olacaktır.