Lösemi Hastalığı Nedir
Lösemi Hastalığı Nedir?
Kan kanseri olarak da bilinen lösemi hastalığı, kan ve ilikle alakalı kötü bir hastalık olarak tanımlanır. Çocuklarda görülen hastalıkların yaklaşık yüzde otuz beşlik kısmı lösemiden meydana gelir. Hastalığın başlangıcında kemik ilikleri normal olmayan hücreler ile dolar ve bunun sonucunda kanla dokulara dağılarak lösemi ortaya çıkar.
Lösemi hastalığı iki türe ayrılır. Bunlar Akut lenflobastik lisemi ve Akut myleblostik lösemidir. Bu ayrım hücre cinsine göre yapılmaktadır.
Hastalığın en çok görüldüğü yaş iki ile beş yaş aralığıdır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yıl on altı yaşının altındaki en az bin iki yüz çocukta lösemi hastalığı görülmektedir. Bu hastalardan bir yaşının altında ve on yaşının üstünde olan çocuklarda tedaviye yanıt verme ihtimali daha azdır.
Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Lösemi hastalığı sebepleri tam manasıyla belirlenememiş olmasına rağmen ilk etapta ortaya çıkan bazı belirtiler bulunmaktadır. Genellikle lösemi olanlarda iştahsızlık ve kilo kaybı görülmektedir. Deri altında kanamalar, noktalar ya da morarmalar oluşmaktadır. Cilt altının yanı sıra burunda ve dişetinde de kanamalar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ateş, bacak bölgesinde kemik ağrısı ve kansızlık da kan kanseri yani lösemi hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.
Lösemi genelde hangi organa doğru yayılma gösterdiyse o organda belirti göstermektedir. Kesin tanı koymak için kemik iliği, kan ve genetik testler yapılmakta, sonuçlara göre uzman doktor tarafından karar verilmektedir.
Lösemi Hastalığı
Lösemi hastalığının gelişimi ve tedavisi önem taşımaktadır. Tedavi aşamasında genellikle hastanın durumunun iyileşmesi için çeşitli yöntemler denenir. Bunun için gönüllü kan veren kişilerden hastaya kan nakli yapılır. Ayrıca verilen ilaçlara karşı yan etki meydana gelmesini önlemek amacıyla hasta için önlemler alınır.
Lösemili olan çocukların çevreye karşı iyi korunması gerekir. Bu amaçla maske takmalar önerilir. Genelde pek çok insan löseminin tedavisi imkansız bir hastalık olduğunu düşünür. Oysaki lösemi hastalığı için iyi bir tedavi ve moral desteği uygulandığında hastaların büyük çoğunluğunun iyileştiği görülmektedir. Bu nedenle hastalık hakkında bilgilenilmeli ve herhangi bir belirti görüldüğünde hemen doktora başvurarak erken tanı ve tedavi sağlanmalıdır.