Lösemi Hastalığı Neden Olur
Lösemi Hastalığı Neden Olur?
Toplum dilinde kan kanseri olarak da bilinene lösemi; kemik iliğinden kaynak alan ve kan üretmekle görevli olan kök hücrelerden birinin çeşitli nedenlerden dolayı bir araya gelmesi ile büyümesinin ve gelişmesinin belli bir anda durması ve kontrolsüz şekilde hızlı olarak çoğalmaya başlamasıdır. Lösemi hastalığı başlangıç esnasında sadece kemik iliğinde yer alır iken daha sonraki zamanlarda diğer organlara yayılır. Lösemi hastalığında diğer bir çok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Çünkü erken fark edilen bir lösemi hastalığında löseminin yayılması çok kolay bir şekilde önlenebilir. Bu husus kan hücrelerinin vücutta yayılma hızının kolay olması, lösemi hücrelerinin de aynı hızda kan hücrelerine yerleşerek vücuda yayılmasını kolaylaştıracağından dolayı çok önemlidir. Lösemi hastalarında doğal olarak normal beyaz kan hücreleri sayısını geçen anormal beyaz kan hücreleri kişide şiddetli bir şekilde kanamaya, enfeksiyonu, kansızlığa ve özellikle baş, eklem, kemik ağrılarına sebebiyet verecektir.
Lösemi hastalığının neden olduğunu tek bir etkene bağlamak doğru olmaz. Çünkü lösemi hastalığının günümüzde neden olduğu tam anlamıyla bilinmemektedir. Fakat kişinin maruz kaldığı bir çok etken lösemi hastalığının oluşmasını tetiklemektedir. Genellikle yetişkinlerde görülen lösemi hastalığı çevresel nedenlere bağlanırken, çocuklarda oluşan lösemi hastalığı genetik bozukluklara bağlanır. Lösemi hastalığını tetikleyen ve bilinen nedenleri ise şöyle sıralanabilir:
l Özellikle benzen, saç boyası ve benzeri gibi kimyasallar kullanmak ve maruz kalmak
l Radyasyon ve nükleer radyasyona maruz kalmak
l Kemoterapi tedavisi görmüş olmak
l Bazı kanser ilaçlarını kullanmak
l Genetik nedenler, mutasyon geçirmek, down sendromlu doğmak
l Sigara kullanmak ve sigara dumanına maruz kalmak
l Kan hastalıklarından birini geçirmiş ya da geçiriyor olmak
l D vitamini eksikliği bulunulması ve raşitizm hastalığı bulunması
l Bebeklerde özellikle iki yaşından sonra görülen viral enfeksiyonlar
l Aile bireylerinde görülen kanser ve tümör
Lösemi hastalığının bir kanser türü olduğu asla unutulmamalı ve yukarıda yazan nedenlere dikkat edilmeli, düzenli olarak doktor kontrolleri yapılmalı, test, tetkik ve muayenelerden geçmeli ve en ufak bir durumda dahi gerekli olan müdahalenin yapılmasına izin verilmeli ve müdahale kesinlikle aksatılmamalıdır.