Lösemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Geçmişten günümüze kadar en korkulan hastalıklardan birisi olan lösemi, günümüzde büyük oranda iyileştirilebilmektedir. Çünkü gelişen teknoloji sayesinde bu hastalıkla savaşınızda galip gelmenizin yöntemleri ve tedavi çeşitleri de oldukça gelişmiş durumdadır. Sizler de hangi yaşta olursanız olun, bu hastalığa yakalandığınız andan itibaren, bunu nasıl fark edeceğinizi ve tedavisinin de nasıl yapılması gerektiğini merak ediyorsanız, işte bu yazımızda sizlere bazı detaylı bilgileri aktarmak ve bilinçli hareket etmenizi sağlamak istiyoruz.
Lösemi hastalığı neden ve nasıl olur?
Büyük oranda radyasyona maruz kaldığınızda, kemik iliğinden başlayarak, kontrol dışı çoğalan hücrelerin, lösemi hastalığı olarak tanımlandığını söyleyebiliriz. Örneğin telefon veya televizyon karşısında aşırı bir şekilde duruyorsanız ve çocuklarınız da bu şekilde davranış sergiliyorsa, lösemi için büyük bir risk altında olabilir.
Ancak yalnızca bu değil, kimyasal malzemeler de lösemi hastalığını tetiklemektedir. Özellikle kimyasal malzemelerin bulunduğu havayı solumak zorunda olanlar veya iş gereği bu duruma düşenler de bu gruba dahildir. Aynı zamanda hava kirliliği de yine zararlı maddelerin insanlara lösemi gibi hastalıklarla geri döndüğü bir ayrıntıdır.
Löseminin nedenleri arasında yer alan kemoterapi ilaçları da bulunmaktadır. Daha önce farklı bir kanser türünden dolayı aldığınız kemoterapinin lösemiyi tetiklediği görülebilen durumlardandır.
Eğer down sendromu durumları varsa veya çeşitli genetik rahatsızlıklar varsa, bunun da etkili olduğuna değinilmektedir.
Vücuda giren çeşitli virüslerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesiyle birlikte lösemi hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Lösemi hastalığı nasıl belli olur?
Vücudunda lösemi hastalığının etkenleri taşıyanlarda, belirli bir süre sonra yorgunluk, ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı, kanamalar veya çabuk yorulma gibi bazı şikayetler oluşabilecektir. Bunlar belirtileri arasında bulunur ve hemen kontrol altına alınamazlar.
Lösemi hastalığı nasıl tedavi olur?
Yukarıdaki belirtileri ve nedenlerini taşıdığını düşünmeniz halinde hemen uzman bir doktora görünerek muayene olmanız gerekmektedir. Yaşım daha erken benim başıma gelmez demeyin ve lösemi hastalığında erken teşhisin mühim olduğunu unutmayın. Böylece tedavisi için ne kadar erken adımlar atılırsa, sonuçların da o kadar hızlı bir şekilde elde edileceğini unutmamalısınız. Özellikle kemik iliğinden başladığında, diğer alanlara yayılmadan önce tedbirlerini almanız gerektiğine değinilmektedir.
İşte tüm bu hususlar çerçevesinde doktorlar kontrolünde uygulanacak olan kemoterapi, ışın tedavisi, kemik iliği nakli veya kök hücre nakli gibi yöntemlerle lösemi tedavisine başlanacaktır. Böylece kısa sürede en iyi sonuçların alınmasına yönelik olarak gerekli çabalar, tam donanımlı hastanelerde ve en teknolojik şekillerde gerçekleştirilecektir.