Blog

Lösemi Çeşitleri Nelerdir

Lösemi Çeşitleri Nelerdir?

Lösemi lenf sistemi ve kemik iliği gibi kan üretiminde etkili sistemlere zarar veren oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe kan pıhtılaşmasında görev alan platelet ve vücudu dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı savunan lökosit sayısı giderek azalmaya başlar. Bu durum hastada kanamaların görülmesine ve vücudun bağışıklık sisteminin çökmesine yol açar.

Akut Lösemi

Bu lösemi türünde kan hücreleri hızlı bir şekilde artış göstererek diğer organlara da yayılmaya başlar. Bunun sonucunda da organ işlevlerini düzgün bir şekilde gerçekleştiremez. Akut lösemiler endi içinde 2’ye ayrılır;

Akut Lenfoid Lösemi (ALL)

Olgunlaşmamış kan hücresi olan lenfoblastların artması sonucunda ortaya çıkar. Sayıları giderek artan lenfoblastlar lenf düğümlerinde birikerek şişlik meydana getirir. Genellikle 15 yaş altını tehdit eden bu hastalık türü bazen yetişkinlerde de kendisini gösterebilir.

Akut Myeloid Lösemi (AML)

Kırmızı kan hücresi ve trombositlere dönüşmesi gereken myeloblastların olgunlaşamadan vücutta çoğalması sonucunda oluşur. Bu hastalıkta anemi ve enfeksiyonlara yakalanma riski oldukça yüksektir. AML ergenlik çağında daha sık görülmekle birlikte 30 ile 50 yaş arasında da sıklıkla görülmektedir.

Kronik Lösemiler

Bu lösemi türü olgun kan hücresi gibi görünen fakat kan hücrelerinin yapması gereken işlevleri yerine getiremeyen kan hücrelerinin çoğalması sonucunda oluşur. Kronik lösemilerin etkisi hemen hissedilmez ve 2 ana başlıkta incelenir.

Kronik Lenfoid Lösemi (KLL)

Olgunlaşmamış lenfositlerin kemik iliğinde artışıyla meydana gelmektedir. Bu hücreler her ne kadar lenfosit gibi görünse de vücudu mikroplara karşı savunamamaktadır. Kanser hücreleri kan, kemik iliği ve lenf nodlarında birikerek lenf düğümlerini şişirirler. Genelde 60 yaş ve üzerini tehdit eden bu kanser türü nadiren genç yaş grubunda da görülebilmektedir.

Saçlı Hücreli Lösemi

Lenfosit kaynaklı olan bu lösemi türü KLL ‘den farklı olarak ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilmektedir.

Kronik Myeloid Lösemi (KML)

Fonksiyonları bozulmuş myeloid hücrelerinin çoğalmasına bağlı olarak kendisini gösteren bir lösemi türüdür. Bir süre sonra zararlı myeloid sayısının artmasına bağlı olarak o bölgede sağlıklı hücreler kalmaz. Genelde 25-60 yaş grubunu etkileyen hastalıkta tedavi amacıyla kemik iliği nakli yapılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu