Blog

Lösemi Bulaşıcı mıdır

Lösemi Bulaşıcı mıdır?
Lösemi hastaları, alacakları tıbbi, sosyal ve psikolojik destek sayesinde yüzde 85’lere varabilen oranda iyileşme sağlayabilmektedir. Lösemi hastası çocuklar, çevrelerindeki insanlardan, eşyalardan ya da havadan mikrop almamak için koruyucu amaçlı maske takmaktadır.

Lösemi; kansal bir hastalıktır ve halk arasında da kan kanseri olarak bilinir. Çocuk yaştaki kanser vakalarının yüzde 35’i lösemiden oluşur. En çok 2-5 yaş çocuklarda görülen lösemi, bu çocuklardaki lenf dokusunun en yoğun döneminde meydana gelmektedir. Çocuklarda görülen lösemi, özelliklerine göre kendi içlerinde alt sınıflara ayrıabilmektedir. Ülkemizde, her yıl 16 yaş altında 1200- 1500 yeni lösemi hastası çocuk vakası görülmektedir.

Löseminin nedenleri, tam olarak aydınlatılamamaktadır. İlerleyen tekniklerdeki yeni gelişmeler ile; genetik yatkınlık, radyasyon, hamilelik sırasında alkol, sigara ve uyuşturucu kullanmak, hamileliğin ilk 3 aylarında röntgen çektirmek ve türevi etkilere maruz kalmak, bazı kimyasal maddelerle etkileşimde bulunmak, kimi kalıtsal hastalıklar ve kimi viral hastalıkların hep beraber lösemiye neden olabileceği araştırmalarla ispatlanmıştır. Herhangi bir faktörle, kanın üretim yeri olan kemik iliğindeki ana hücrelerde meydana gelen şifre değişimi ile olgunlaşmamış kan hücrelerinde yoğunluk meydana gelir. Bu hücreler hızlı bir şekilde yayılarak kemik iliği, lenf bezleri, dalak, karaciğer, beyin ve merkezi sinir sistemine etki etmektedir.

Lösemi BULAŞICI DEĞİLdir
Lösemili çocukların, tedavi süresince ağız ve vücut temizliklerine çok dikkat edilmelidir. Normalde ortamlarda bulunan bakteri çeşitleri ve fırsatçı mikro organizma türleri, vücut direnci çok düşük olduğu dönemlerde, sıklıkla enfeksiyonlara sebep olurlar. Anal bölge ve el ve ayakların da her zaman temiz tutulması gerekmektedir . Kullanılan çamaşırlar, giysiler, yatak çarşafları, havlular, çatal kaşık vs.özenle yıkanması ve sık değiştirilmesi çocuğun mikroplardan korunması için önem taşır. Tedavinin ikinci basamağı, hastayı ve aileleri hastalık hakkında bilgilendirmedir. Bu şekilde sosyal ve psikolojik destek sağlanarak, hastaların yüzde 85’lere varan oranlarda iyileşmesi sağlanır.

Lösemi hastası çocuklar, çevrelerindeki insanlardan, havadan mikrop almamak için korunmak zorundadır. Hastalık bulaşıcı olduğu için değil, bu etkilerden korunma amacıyla maske takmaktadırlar. Lösemi kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir ve her zamanki gibi moral büyük önem taşır. Umudunun yüksek tutulması, çevrenin destek olması ne kadar sağlanırsa, iyileşme de o oranda hızlı sağlanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu