Limit Kontrol Sistemi Nedir
Limit Kontrol Sistemi Nedir?
Son yıllarda artan düzensiz kredi kartı kullanımı, bireysel müşterilerin kredi kartı borçlarının artmasına sebep oluyor. Ülkemizde bu sorunun önüne geçmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bir düzenlemeler ortaya koydu. Bu sistemlerden biri olan Limit Kontrol Sistemi (LKS) ile bundan sonra kredi kartını kullanmak isteyen kişiye belli bir limit veriliyor. Bundan sonra bireysel müşterilerin sahip olduğu tüm kredi kartlarının limiti, BDDK tarafından kendisine verilen limitin üzerine çıkamıyor.
En genel tanımıyla Limit Kontrol Sistemi’ni anlatmak gerekirse; kayıt bürosu desteğiyle kredi kartları limitinin tüm bankalar tarafından takip edildiği bir sistemdir. Müşterisi olduğunuz bankada belirtilen kredi kartı limitinizin toplamı, bankalar arası LKS tarafından da kontrol ediliyor.
Limit Kontrol Sistemi Avantajları
Limit Kontrol Sistemi’ni örnekle açıklamak gerekirse; A bankasından 6.000 TL limitli bir kredi kartınız bulunuyor. Aynı zamanda B bankasında 2.000 TL limit bir kredi kartınız var. Belgelenebilir geliriniz 2.500 TL ise ilgili yasa gereğince tüm bankalardaki kredi kartı limitiniz, belgelenebilir gelirinizin 4 katı olabiliyor. Yani bu tutar, 10.000 TL’ye denk geliyor. Örnekte verilen C bankasına kredi başvurusu yapacak olursanız, B bankası size kredi vermeden önce Limit Kontrol Sistemi’ne girer ve diğer bankalardaki kredi kartı limitlerinizi kontrol eder. Toplam limitiniz 6.000 + 2.000 = 8.000 TL oluyor. Bu durumda C size en fazla 2.000 TL limitli bir kredi kartı verebilir.
LKS Kredi Başvuruları
Kredi için bir bankaya başvurduğunuzda, kredi başvurusu sisteme düştüğü an limit kontrol sistemine de işleniyor. Bu şekilde diğer bir bankaya gittiğiniz banka personeli, daha önceki bankaya yaptığınız kredi başvurusunu ve tutarını görebiliyor. Kısacası Limit Kayıt Sistemi, bankaların birbirleri arasında bilgi paylaşım ağı olarak da düşünülebilir.