Kulakta Dolgunluk Hissi
Kulakta Dolgunluk Hissi
Kulak, vücudun işitme organı olmasının yanında, bütün bir bedenin dengesini sağlayan bir faydası da vardır. Kulaktaki iç basıncın, dış basınçla aynı dengeye sahip olması yaşam kalitesini de beraberinde getirmektedir. Aksi bir durumda, yani kulağın bu görevini yerine getirememesi durumunda, günlük yaşamı etkileyen, psikolojiyi etkileyen bir durum ortaya çıkmaktadır.
Kulak, sahip olduğu bu denge mekanizmasını, orta kulaktaki östaki borusunun solunum yoluna bağlantısı ile sağlamaktadır. Östaki borusunun bu hava ve basınç trafiğinde tıkanması ya da enfeksiyon sorunu yaşaması durumunda kulakta dolgunluk hissi oluşmaktadır.
Kulakta dolgunluk, tıkanma belirtisi gibi bir his verdiğinden oldukça rahatsız edici ve zaman zaman ağrıya neden olan bir sürece neden olmaktadır. İşitme merkezine iletilen seslerin geçiş yolu olan östaki borusunda oluşan tıkanıklık, beraberinde duyma sorunlarını getirir. Boğuk duyma olarak tabir edilen, seslerin net bir şekilde duyulmaması kulakta dolgunluk hissi belirtisidir.
Kulakta Dolgunluk Hissi Nedenleri
l Kulak yolunda oluşan ve kulak kiri olarak bilinen partiküllerin aşırı derece olması bu hisse neden olabilmektedir.
l Dış ve iç basınçtaki ani değişimler, kulak içinde travmatik dolgunluğa neden olabilmektedir. Geçici olan bu hissin bir süre sonra kendiliğinden geçebildiğinin bilincinde olmak ve kulağa açma isteği müdahale etmemek önemlidir.
l Kulak içi ve kulak çevresinde ağrı, kaşıntı, kulakta yanma ve şişlik gibi durumlar kulakta dolgunluk hissinin belirtilerindendir.
l Östaki borusundaki enfeksiyon rahatsızlıklarında, yüksek ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Solunum yolları ile olan irtibattan dolayı, üst solunum yolları enfeksiyonu, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda, kulakta dolgunluk hissi oluşmaktadır.
l Östaki borusunda ya da kulak yolundaki tıkanıklıklarda, kulak işitme görevini tam olarak yerine getiremez. İşitme kaybı, boğuk ses duyulması gibi yetersiz işitme problemleri ortaya çıkar. Bu tür bir rahatsızlık, kulağın yüzeysel değil de orta kulak merkezli bir rahatsızlık olması nedeniyle, tedavisine önem verilmesi oldukça önemlidir.
l İşitme eyleminin zorlandığı bir yaşamda, birçok sorun da beraberinde gelecektir. Psikolojik sorunlar, uyku problemleri vb. problemler, tedaviyi zorunlu hale getirir.
Teşhisin belirlenmesi ile tedavi süreci de o yönde devam edecektir. KBB uzmanı kontrolü tarafından başlatılan tedavi süreci, iyileştirici sonuçlar verecektir.