Kulak Zonklaması Kulak Zonklamasının Nedenleri
Kulak Zonklaması, Kulak Zonklamasının Nedenleri?
Kulak zonklaması, kulak zarının hasar görmesi, kulak enfeksiyonu gibi durumlarda meydana gelen bir ağrıdır. Bu rahatsızlığa bu ismin verilmesinin nedeni, zonk sesi duyar gibi his oluşmasıdır.
Kulak, vücudun işitme işlevinin gerçekleştiği, vücut dengesinin sağlandığı bir organ olması dolayısıyla, kulak zonklamasının varlığı, günlük yaşamı olumsuz etkiler. Uyku düzenini de bozan bir etki oluşturur.
Dış, orta ve iç kulak olarak üç ana bölümden oluşan kulağın, orta kulakta yer alan kulak zarının hasar görmesi, orta kulak ve iç kulaktaki enfeksiyon durumları kulak zonklamasına neden olduğundan, buna sebep olan etkilerin kulakların bu bölümlerine göre değerlendirmek önemlidir.
Kulak Zonklamasının Nedenleri?
Kulak zarının dış etkenlerden kaynaklanan, darbe veya baskı sonucu hasra görmesi ile bu rahatsızlık meydana gelebilir. Kulak zarının hasar görmesi ciddi bir kulak rahatsızlığı olduğu için doktora mutlaka başvurulması gerekir.
Kulaktaki hava basıncının, dış hava basıncı ile dengelenmesi için ağız yoluyla sağlanan bu denge yapısından dolayı, kulak solunum yolları kanalları ile bir bağlantısı vardır. Kulak zonklaması, üst solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyon rahatsızlıklarından da meydana gelebilir. Bu enfeksiyonun etkisi ile orta kulakta sıvı birikimi oluşur. Tedavi süreci 2 aya kadar sürebilir. Kulağın duyması gereken seslerden farklı olarak kulak zonklamasında, uğultu, çınlama şeklinde sesler hissedilir. İltihaptan kaynaklanan kulak zonklamalarında, doktora başvurarak enfeksiyon tedavisinin başlatılması önemlidir.
Kulak damarlarında meydana gelen genişleme nedeniyle de kulak zonklaması meydana gelebilir.
Kulak zonklamasının, günlük yaşamda dengeyi bozan bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi, ateş yükselmesi, baş ağrısı, bulantı, denge bozukluğu, kusma ve işitme azlığı gibi sorunlar yaşanabilir. Kulaktan akıntı şeklinde sıvı gelmesi de kulak zonklamasının bir başka sinyalidir.
Tedavi olarak, ilaç yöntemi uygulanır. Üst solunum yolarını tedavi edecek ilaçlar, kulak zonklamasının önüne geçmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Böyle bir rahatsızlık hissedildiğinde doktora başvurmak önemlidir. Erken müdahale ile kulak zonklaması iyileşir. Fakat geç kalındığında kulak iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu defa kulak odaklı bir tedavi sürecine girilmesi gerekmektedir.
Kulak zonklamasının neden olacağı bir başka hastalık ise had menenjittir. Hastanın durumu bu hastalıkta oldukça kötüdür. Ağrı, ateş ve işitme kaybı sorunları yaşar. Kulaktan koyu renkte akıntı gelir. Doktora acilen başvurulması gereken bir durumdur. Beyin zarının hasar görmesi ve iltihaplanması sonucu oluşur. Son derece önemli olan bu hastalık için, hastanede tedavi sürecine girilmesi şarttır.