Blog

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Yırtılması, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak kanalının iç kısmında bulunan kulak zarı, orta kulak ile dış kulak yolunu birbirinden ayıran ince bir dokudur. Aynı zamanda dışarıda bulunan mikropların orta kulağa ulaşmasına engel olan yapı da kulak zarıdır. Bu zar ince bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı alınacak en ufak bir darbe kulak zarında hasara yol açabilmektedir. Bazı durumlarda yırtılma işitme kaybına bile yol açabilmektedir. Bunu belirleyen unsur zarda meydana gelen yırtılmanın şiddeti ve büyüklüğüdür.

Kulak Zarı Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarı yırtılması belirtileri içerisinde en önemli belirti kulakta görülen ağrıdır. Bu ağrının ne kadar şiddetli olacağı ya da ne kadar süreği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ağrının yanı sıra işitme kaybı, kulakta çınlama ya da rüzgar sesi gibi uğultu görülebilir.

Bazı durumlarda ağrının şiddetinin kaybetmesi ile birlikte kulaktan iltihap, kan ve su ile karışmış bir sıvı da gelebilmektedir. Yaşanan işitme kaybı ise kısmen ya da tamamen olmaktadır. Bunlara ek olarak Ciddi dereceli kulak zarı yırtılmalarında yüzün bir kısmında his kaybı ya da baş dönmesi gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır.

Kulak Zarı Yırtılması Ve Nedenleri

Kulak zarının yırtılmasının nedenleri içerisinde enfeksiyon yer alır. Özellikle çocuklarda kulakta meydana gelen enfeksiyon kulağın iç kısmında birikerek basınç yapar. Bu basıncın artması kulak zarının yırtılmasına sebep olmaktadır.

Vücudun arka kısmı ile ön kısmı arasındaki basınç farkının birbirine eşit olması gerekmektedir. Eğer bu eşitlik arasında dengesizlik olursa bu durumda kulak zarı yırtılabilir. Özellikle uçak yolculukları, ani rakım değişikliği olan kara yolculukları ya da su dalış sporları sırasında bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Bunların yanı sıra kulağa darbe alınması, kulak çubuğunun bilinçsiz şekilde kullanımı, çok gürültülü ortamda bulunulması, kulağı çık ser şekilde temizlemek ve kulağı çarpmak kulak zarının yırtılma nedenleri arasındadır.

Çocuklarda kanal kısa olduğundan dolayı kulak zarı yırtılma riski daha yüksektir. Genellikle iltihap ya da kulağın içine oyuncak parçacı, kürdan, kibrit çöpü gibi malzemelerin sokulmasıyla zar zedelenebilir ya da yırtılabilir.

Kulak Zarı Yırtılmasının Tedavisi

Kulak zarı yırtılmasında tedavi deliğin büyüklüğüne göre değişmektedir. Eğer yırtılma çok büyük değilse vücut bu yırtığı kendi kendine kapatabilir. Ancak bu durum için hastanın dikkatli olması, kulağına su kaçırmaması, mikrop kaptırmaması gerekir.

Yaklaşık altı hafta içinde kendiliğinden kapanmayan kulak zarı yırtılmalarında ise cerrahi müdahale yapılmaktadır. İlaç tedavisi, kağıt kapama ile yama uygulanan yöntemler arasındadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu