Kulak Zarı Görevi ve Özellikleri
İnsanların duymaları için görevli olan kulağın bu eylemi gerçekleştirebilmesi için yardımcı olan kısımlarından birisi de kulak zarıdır. Kulak zarının görevlerini ve hangi özelliklere sahip olduğunu sizlerle bu yazımızda paylaşacağız. Böylece hem eğitimlerinizde, hem de gündelik yaşamınızda kulak zarının sizler için ne kadar önemli olduğunu aktaracağımız bu yazımızda gerekli olan bilgilere ulaşacaksınız. Hayatınız boyunca zarar görmemesi için özen göstermeniz gereken kısımlardan birisi olduğu için önem arz eden kulak ve kulak zarı hakkında bu yazımızı incelemeye başladığınızda pek çok bilgiye ulaşabileceksiniz.
Kulak nasıl temizlenmelidir?
Kulakların temizliğine önem veren kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Duştan sonra veya gündelik hayatınızda kaşınması, çınlaması veya kirliliğinin önlenmesi amacıyla kulakların temizlenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Ancak doğru şekilde gerçekleşmediğinde ise büyük problemlere neden olmaktadır. Eğer kulaklarınızı temizlemek için kulak çöplerini veya yabancı cisimleri çok sert bir şekilde kullanıyorsanız, bu durumda kulak zarı zarar görecektir. Bu da tehlikeli bir durum olan sağırlığa kadar varabilecek kötü ve kalıcı hasarlara neden olacaktır. Bu nedenle kulakların temizliğinde dikkatli davranmalı ve bu konuda uzman doktorların tavsiyelerini uygulamalısınız.
Kulak zarının görevleri nelerdir?
Kulak zarının en önemli görevi nedir diye soracak olursanız, elbette duyma eylemini gerçekleştirmeye yardımcı olmasıdır diyebiliriz. Bu sayede kulağa gelen sesler ilk olarak bu zara çarpacaktır. Bu da titreşimlerin oluşmasında etkili bir eylem olacaktır. Bu titreşimlerin aracılığıyla sesler, kulak kemiklerinde aktarıldığında ise duyma eylemi gerçekleşmiş olacaktır. Bu da bizlere kulak zarının, kulağın duyma işlemini gerçekleştirmesi için başlıca kısımlarından olduğunu göstermektedir. Bu nedenle de kulak zarını daha özenli bir şekilde korumak gerekmektedir.
Kulağa suyun kaçmamasına, yabancı maddenin sokulmamasına ve aşırı tozlu ortamlardan ise kaçınmaya çalışılmalıdır. Böylece enfeksiyon durumlarının önlenmesi sağlanabilir ve tıkanmayan kulağın ve kulak zarının da daha sağlıklı olmasına olanak verilecektir. Bu da kulak zarının görevini yerine getirmesinde ve herhangi bir sağlık sorununun yaşanmamasında etkili olacaktır.
Kulak zarı nasıl tehlikeye girer?
Kulak zarının başına gelebilecek en büyük şey yırtılması ya da delinmesidir. Bu durumda müdahale edilmeden hemen uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde sağırlıkların ve duyma problemlerinin kalıcı olmasına neden olunacaktır. Çünkü tıbbi müdahalenin yapılmasıyla günümüzde artık bu sorunların daha kolay bir biçimde ortadan kaldırılması sağlanacaktır. Diğer problemlerden kaynaklanan sorunlarda da yine ilaçlı tedaviler ile kulak zarının tehlikeye girmesi hızlı bir biçimde önlenmektedir.