Kulak Zarı Delinmesi Belirtileri ve Tedavisi
Dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince doku kulak zarı olarak adlandırılmaktadır. Bu alanda meydana gelen darbeler, kafa kemiği kırıkları veya ani basınç değişikleri kulak zarının delinmesine neden olmaktadır. Ayrıca pamuklu kulak çöplerinin aşırı bir şekilde sokulması da yine kulak zarının delinmesine neden olmaktadır. İşitmeyi etkilemekte olan bu durumun nedenlerinden birisi de orta kulakta meydana gelen iltihaplanmalardır. Peki ya tüm bu nedenlerden dolayı oluşan kulak zarı delinmesinin belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, işte sizin için bu ayrıntıları aktarmak istiyoruz.
Kulak Zarı Delinmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye değişmekte olan şiddetlerde ağrılar meydana gelebilmektedir. Gün içerisinde şiddetini artıran ağrıların yaşanması ve dinmeye başladığında ise kulaktan su gelmesi, kulak zarının delindiğini gösterecektir. Ayrıca iltihap ve kan karışımı bir sıvının görünmesi de yine kulak zarının delindiğini işaret edecektir. Bunun dışında kısmi işitme kaybı, çınlama veya uğultu da kulak zarı delinmesi belirtileri arasında yer alacaktır. Ciddi boyutlarda kulak zarı delinmesi meydana gelmişse yüz bölümünde hissizlik oluşabileceğini de söyleyebiliriz. Elbette baş dönmesi de kulak zarı delinmesinde mutlaka görülen belirtiler arasında yer alacaktır.
Kulak Zarı Delinmesi Nasıl Tedavi Edilir?
İlk olarak ağrıyı azaltmak amacıyla harekete geçmelisiniz. Ağrı kesici ilaçları doktor kontrolünde kullanarak bu hedefinize ulaşabilirsiniz. Ayrıca sıcak ve kuru bir bez ile kompres yapmanız da bu durumda iyi gelecektir. Kendi kendine iyileşen bir rahatsızlık olacağı için bu yöntemler sizin için yeterli olacaktır. Ancak iyileşmediği durumlarda hemen doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
Doktorunuzun tavsiyesi üzerine antibiyotik ilaçları kullanarak enfeksiyon riskini yok etmiş olursunuz. Ayrıca kulak zarı dikilmesi için özel bir kağıdın yamanmasıyla uygulanan bir tedaviye doktorunuz karar verebilir. Böylece daha hızlı bir şekilde iyileşmiş olursunuz.
Cerrahi müdahalelere ise daha nadir bir şekilde rastlanmaktadır. Vücudun herhangi bir yerinden alınan uygun bir doku, kulak zarına yamanır. Böylece kulak zarı delinmesi neticesinde yaşadığınız olumsuzluklar da yok edilmiş olur.
Kulak Zarı Delinmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kulak zarı delinmesini yaşayan bir hastanın her durumda dikkat etmesi gereken bazı davranışlar bulunmaktadır. Bunun birincisi burnu sümkürmemeye özen göstermektir. Bir diğeri ise havuza bir süre girmemek olacaktır. Çünkü basınç farkından kaynaklanan sorunlarla karşılaşma riski azaltılacaktır. Ayrıca enfeksiyon kaparak iltihaplanma gibi bir durumun da söz konusu olmadığı görülecektir. Bu sayede daha hızlı bir iyileşme sürecini atlatarak, kulaklarınızın eski sağlığına kavuşmasını da sağlamış olacaksınız.