Kulak Yıkatmak Kulak Yıkatmanın Zararları
Kulak Yıkatmak, Kulak Yıkatmanın Zararları
Bazı insanlarda kulak salgısı, dışarı atılabileceğinden daha fazla salgılanır. Bu da dış kulak yolunda sertleşerek kurur ve tıkanıklığa sebep olur. Kulağa giren yabancı mikro organizmaların dış kulakta tutulup, dışarıya doğru atılması “cerumen” denilen yağlı kulak salgısı ile yapılır. Bu salgı, dış kulak yoluna atılarak kulaktan uzaklaşır. Bazen de fazla salgılanan bu salgı kulak yolunu tıkar. Kulak tıkanıklığı, kulağı temizlemek için yapılan müdahaleler ile daha da fazla tıkanır. Bu tarz sık kulak tıkanıklıklarında kulak yıkatmak işlemi yapılmaktadır.
Kulak Yıkatmak
Kulak yıkatmak, zorunlu olmadıkça yapılması tavsiye edilmeyen bir uygulamadır. Kulaktan gelen sarı akıntıdan rahatsızlık duyulur. Ancak, buşon denilen bu sarı, kulak kiri, vücudun temel bir fonksiyonu sonucu, kulağa dışarıdan giren yabancı maddeleri kulaktan uzaklaştırmak için oluşan bir yağdır. Kulak kanalında üretilen bu yağlı tabaka, kulağa dışarıdan giren yabancı maddelerin kulağa girmesini engeller. Kulağın yıkatılması sonucu, bu yağlı tabaka tamamen kaybolur ve kulak ağrısı, çınlama ve işitme kayıpları oluşabilmektedir. Aynı zamanda anti bakteriyel olduğu için de kulak sağlığı açısından çok önemlidir.
Kulak Yıkatmanın Zararları
Kulak yıkatma esnasında iç kulak derisinde yıpranma ve hasar oluşur ve bunun sonucu olarak da kulak kanalında enfeksiyon oluşur. Kulak yıkatma esnasında, kulak derisinin, kulak mukozasından arındırılması sonucu dejenerasyon meydana gelir. Kulak yıkatma işleminden sonra ağrı ve kaşıntı olabilir. Ancak bu ağrı ve kaşıntılar uzun süreli olursa doktora başvurmak gerekir. Kulak yıkatılması esnasında kulak zarında delinme oluşur. Bu da çınlama, uğuldama ve işitme kaybı oluşturabilir. Kulak zarının delinmesinin geri dönüşü yoktur. Kulak yıkatıldıktan sonra, kulağa bakterilerin girmesi daha da kolaylaşacak ve bu bakteriler iç kulağa kadar ilerleyerek kulak zarı iltihabına neden olacaktır. Kulak yıkatıldıktan sonra herhangi bir rahatsızlık hissedilirse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Erken tedavi ile kalıcı hasarlar oluşması önlenmiş olur. Ayrıca, kulak yıkatma esnasında, vücut ısısında solüsyon kullanılmalı, en fazla 500 cc solüsyon kullanılmalıdır. Kulak zarında delik olanlarda ve kulağına tüp takılmış olanlarda yıkama işlemi yapılmamalıdır.