Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi
Bazen hiç beklemediğimiz bir anda kulağımızda acı bir yanma hissini görürüz. Bunun neden kaynaklandığını tahmin etmek istersek, nedenlerini ve belirtilerini bilmemiz gerekmektedir. Ancak tam olarak öğrenmek istersek, mutlaka uzman bir KBB doktoruna görünmek gerekecektir. Bunun dışında sizlere yol gösterecek olan bazı detayları aktarmak istiyoruz ve tedavisinin de yapılıp yapılmayacağına dair ayrıntılara değinebileceğiz.
KULAK YANMASI NEDENLERİ NELERDİR?
Geçici bir şekilde ve kısa süreli olarak kulak yanmasının nedeni kanın hızlı bir şekilde ve yoğun miktarda kulak damarlarına gelmesidir. Bunun nedenleri ise mahcup duruma düşmek, aşırı sıcak veya baharatlı yiyecekleri tüketmektir. Bu durumlarda gayet normal olan rahatsızlıklardan birisidir ve birkaç dakikalık bir sürede geçecektir. Ancak bu denli kısa bir sürede çözülmeyen ve sık sık tekrar eden durumlarda ise sinirlerin tahrip olma ihtimalini göz önüne getirecektir. Aynı zamanda iltihap veya enfeksiyondan kaynaklı olarak da görülebilmektedir.
Kulaklarda meydana gelen yaralanmaların, orta veya dış kulak iltihaplarının ve sinüslerde meydana gelen enfeksiyonların da kulak yanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca şeker hastalığından görülecek zararlardan birisi olacaktır ve karıncalanma ya da uyuşma gibi yanma hislerine de yol açacaktır. Periferik nöropati olarak adlandırılan bu durum karşısında sizler de hemen uzman bir doktora görünmeniz gerekecektir.
Eğer ne dediğiniz anlaşılmıyorsa, sersemlik ve görme bozuklukları gibi durumları yaşıyorsanız, geçirme ihtimaliniz olan felç rahatsızlığının da buna neden olabileceğini unutmamanız gerekmektedir.
Bunların dışında alerjilerden, sinirlerdeki travmalardan, soğuk veya sıcaklardan, kimyasal maddelere maruz kalmaktan ve zona hastalığı gibi çeşitli faktörlerden dolayı kulak yanması yaşanabilmektedir.
KULAK YANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hangi nedenden kaynaklandığının teşhis edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle ciddi testlerden geçilecektir ve hastanın hikayesine göre hareket edilecektir. Eğer yukarıdaki sebepler arasında bulunan kimyasal yanmalardan veya güneş yanıklarından kaynaklanmışsa, aloe vera gibi bitkilerle tedavi edilebilir.
Bunun dışında zona hastalığı için virüslere karşı etkili olan ilaçlar kullanılacaktır.
Enfeksiyondan kaynaklanması ise antibiyotik kullanımını gerektirecektir.
Eğer daha ciddi bir şekilde ve sinirlerden kaynaklı olarak yaşanırsa, bu kez topikal kremler başta olmak üzere çeşitli tedavi yöntemleri ile uzman doktorların uygulamalarıyla gerekli işlemler yapılacaktır.
Öncelikle kulak yanmasının gerçek nedeni açığa çıktıktan sonra, buna göre hareket edilecektir ve büyük oranda başarı sağlayacağına inanılan tedavi yöntemleri kullanılacaktır. Bu da belirli bir sağlık problemiyle ilgili olan kulak yanmalarının sona erdirilmesinde etkili olacaktır ve rahat etmenizi sağlayacaktır.