Blog

Kulak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Uyuşması, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak uyuşması genellikle kulakta bulunan enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Özellikle sıcak havalarda bu enfeksiyonlar çoğalmakta ve daha sık görülmektedir. Aşırı terleme sonucunda kulakta kaşıntı oluşmakta ve bu da tahribata yol açmaktadır. Aynı zamanda yazın denize ya da havuza girilmesi de kulakta enfeksiyona sebebiyet vermektedir.

Kulak uyuşması çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelmektedir. Aynı zamanda uyuşmanın altında yatan etkenler bazı başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle uyuşmaya karşı dikkatli olunmalıdır. Eğer kulağa ek olarak ağız çevresinde ya da yüzde uyuşma varsa bu durum yüz felcinin habercisi olarak nitelendirilir. Dolayısıyla en verimli sonuç için kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekir.

Kulak Uyuşması Ve Nedenleri

Kulak uyuşması günlük yaşamda insanların sıklıkla kullandığı kulak çubuğundan ötürü de olabilir. Kulak kiri kulağı enfeksiyonlara karşı koruduğundan dolayı bu kirin fazla temizlenmesi enfeksiyonların kulağa girmesine yol açmaktadır. Bu çubukların sık kullanımı kulakta kuruluğa sebep olmakta ve bu da uyuşmayı tetiklemektedir. Bunun yanı sıra alerjik nedenlerden ötürü de kulak uyuşması ortaya çıkabilmektedir.

Mantar, egzama ya da herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisi olan kişilerde kulakta kuruluk, kaşıntı ve uyuşma gibi durumlar meydana gelmektedir. Bunlar içerisinden özellikle mantar tedavisi son derece zor olan bir hastalıktır. Dolayısıyla havuz gibi birçok kişinin kullandığı alanlara girerken mantara karşı önlem alınmalıdır. Aksi takdirde mantar çabuk yayılmakta ve kulakta ciddi tahribata sebep olmaktadır.

Kulak Uyuşması Nasıl Önlenir?

Kulak uyuşmasını önlemek için banyo esnasında kulağa sabun ya da köpük kaçırılmamalıdır. Kişide herhangi bir alerjik durum varsa buna karşı dikkatli olunmalıdır. Havuz, deniz gibi alanlara girilecekse mutlaka kulak tıkacı kullanılmalı, dikkatli olunmalıdır. Kulak çubukları çok sık kullanılmamalı, banyo sonrası haftada bir kez kullanmak yeterli gelmektedir. Özellikle yaz mevsiminde aşırı terleme kulakta kaşıntıya neden olabileceğinden dolayı temkinli davranılmalıdır. Eğer kulakta şiddetli derece kaşıntı oluyorsa bu durum ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Kulak Uyuşması Ve Tedavisi

Kulak uyuşması tedavisi için öncelikle uyuşmanın altında yatan neden belirlenmelidir. Bazı hastalıklar vücut direncini düşürerek uyuşmaya yol açacağından dolayı hastalıklara karşı önlem alınmalıdır. Örneğin şeker hastalığı kulak enfeksiyonuna sebep olma özelliği ile bilinir. Basit zannedilen en ufak bir kulak enfeksiyonu ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı küçük bir belirti görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu