Blog

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak kanalının tıkanması sonucu duyma sorunu yaşanmasına kulak tıkanması denir. Çok farklı sebepleri olan kulak tıkanması sorunu genellikle ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak 5 ile 7 gün arası süren tıkanmalarda bir hekime başvurmak gerekir. Genelde kulakta kir birikmesi, enfeksiyona bağlı sebepler ve ani yükseklik değişikliklerinde oluşur. Ayrıca, kulak ve boğazda oluşan enfeksiyonlar, sinüzit gibi durumlarda da kulak tıkanması oluşur.

Kulak Tıkanıklığının Sebepleri

Tıkanıklığın başlıca sebepleri arasında, kulakta biriken kirin kulak çubuğu ile orta kulağa doğru itilmesi ve burada birikmesi sonucu, ani yükseklik değişiklikleri, kulağa yabancı bir cisim veya böcek kaçması, kulak enfeksiyonları, alerjik durumlar, grip, sinüzit ve kulağa su kaçması gibi durumlar sayılabilir. Bunların haricinde omuz ve boyunda meydana gelen kas sıkışmalarında da görülür. Östaki borusunun zarar görmesi sonucu da kulak tıkanması oluşur. Kulak zarının her iki tarafındaki basıncın eşit olması gerekir. Ancak bazı durumlarda östaki borusu tıkanır ve bunu sonucu basınç tek taraflı olarak azalır ve kulak zarı içeri doğru çekilir ve bu da kulakta tıkanıklık hissi oluşmasına sebep olur.

Kulak Tıkanıklığının Belirtileri

Kulak tıkanıklığının en sık görülen belirtileri aşağıdaki gibidir.

l Kulak tıkanıklığı olan kişilerde baş dönmesi oluşur.
l Kulaklardan birinde veya her ikisinde de ağrı oluşur.
l Kulakta hafif de olsa işitme kaybı oluşur.
l Kulağın içinde basınç hissi oluşur.
l Kulaktan akıntı gelir.
l Kulak tıkanması sinüse bağlıysa çok şiddetli baş ağrısı olur.
l Tıkanıklık uzun sürerse, basınç, işitme kaybı ve burunda kanama görülür.
Kulak Tıkanıklığının Tedavisi

Kulak tıkanıklığı genellikle ciddi bir sorun oluşturmaz ve geçici bir durumdur. Ancak belirtilerin çok iyi takip edilmesi gerekir. Kulakta oluşan şiddetli ağrılarda ve kulaktan akıntı gelmesi gibi durumlarda bir hekime başvurulmalıdır. Kulaktaki tıkanıklığın sebebine göre tedavi yöntemleri uygulanır. Kulak tıkanıklığı kire bağlı ise kulak yıkanarak kulak tıkanıklığı giderilebilir. Ayrıca ağrıyı hafifletmek için, basınç giderilmelidir. Bunun için sakız çiğnenebilir, esnenir ve şeker yenilebilir, kuvvetli nefes alınıp, burun ve ağız kapatılarak nefes verilir, sıcak bir duş alınabilir. Bunların haricinde, kulakta oluşan enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bunlar ağızdan alınabileceği gibi kulağa damlatmak şeklinde de olur. Sinüslerde sıvı birikimine bağlı tıkanıklıklardan dolayı nemi azaltmak için püskürtme ilaçlar kullanılabilir. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında kulaktaki sıvının alınması için basit bir cerrahi müdahale ile kulak tüpü yerleştirilir. Bu durum ileride yaşanabilecek enfeksiyonların engellenmesini sağlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu