Kulak Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Sızlaması, Belirtileri ve Tedavisi
Vücudun denge organı kulakta, aniden gelişen ve gündelik yaşamı etkileyen rahatsız edici sorunlardan biri de kulak sızlamasıdır. Kulak içinden gelen bir sızı şeklinde olan his, oldukça rahatsız edici ve yaşamı bir an için durdurup, odaklanma sorunlarına kadar birçok etkisi olmaktadır.
Keskin ve yanma hissi şeklinde oluşan kulak sızlaması, dış etkenlerden kaynaklı olduğu gibi ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Kulak sızlaması, genelde ortak kulaktaki östaki borusunun tıkanması nedeniyle meydana gelmektedir.
Kulak Sızlaması Nedenleri
Aşırı yüksek sese sahip ortamlarda, yüksek sesin etkisi ile kulakta meydana gelen sızlama şeklinde bir tepkiye yol açar.
Kulak tıkanıklığına neden olan, kulağı temizleme ihtiyacı üzerine kulak içine doğru bilinçsizce itilen kulak birikintilerinin de kulak sızlamasına neden olduğu bilinmektedir.
Solunum yolları ile kulak östaki borusu arasında hava basıncını dengeleyen bir mekanizma mevcuttur. Bu anatomik mekanizma, normal basınç ortamlarından kusursuz çalışmaktadır. Fakat yüksek rakıma sahip ortamlarda, mesela uçak yolculuklarında iç ve dış basınç dengesi bozulabilir. Fazla basınca maruz kalan kulakta, sızlama şeklinde etki görülür. Kısa süreli bu rahatsızlık kendiliğinden geçer.
Kulak çevresine yakın olan, diş ve çene rahatsızlıkları da kulak sızlamasına yola açan nedenlerdendir. Dişte meydana gelmiş bir iltihaplanma, kulak sızlaması için yeterli bir sebeptir.
Kulak sızlaması belirtileri arasında, kulakta ağrı oluşabilir. Ayrıca kulak tıkanıklığı hissi verdiğinden, kulağı açmaya yönelik müdahale ihtiyacı hissettirir. Böyle bir durumda, kulağa bilinçsizce sızlamayı dindirmek için cisim sokulmamalıdır.
Kulak Sızlaması Tedavisi
l Denge organı kulağın da sağlıklı olması için, dengeye ihtiyacı vardır. Böyle bir ortam yaratmak için dik oturmak faydalı bir çözümdür.
l Kulak kepçesi dediğimiz, dış kulağı tutarak yavaş yavaş hareket ettirmek de masaj etkisi yaratacak ve sızlamayı giderecektir.
l Ortamın havasız kalmasını önlemek, sakız çiğnemek ve sigara dumanı gibi zararlı ortamlardan uzak durmak da kulak sızlamasını iyileştirici ve önleyici yöntemlerdir.
l Kulak sızlaması ve beraberinde oluşan kulak ağrısına soğuk ve sıcak tedavi de iyi sonuçlar vermektedir. Isıtılan bir havlu, kulak üzerine kapatılması, sızlamanın geçmesi için etkili bir yöntemdir.
l Kulağa su kaçırmak, uzun vadede kalıcı rahatsızlıklara neden olduğu gibi, ilk anlarda sızlamaya da neden olmaktadır.
l Kulak sızlaması, çevresel etkenlerin daha fazla sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Gürültülü, aşırı rüzgarlı, zararlı dumanların olduğu, basıncı etkileyen durumlardan ve ortamlardan mümkün olduğunca uzak kalmak kulak sızlamasını ortadan kaldıracaktır.
l Şiddeti ne olursa olsun, ciddi bir hastalık belirtisi olabileceğinden, kulak sızlaması durumunda doktora başvurmak gerekir. Bazı kulak sızlaması durumlarına, doktor kontrolünde ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.