Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda veya yetişkinlerde, yaşantılarının belirli dönemlerinde bazı şikayetlerle ortaya çıkan kulak şişmesi rahatsızlığı yaşanabilir. Böyle bir durumda ne gibi önlemlerin alınması gerektiği önemlidir. Çünkü neyi işaret ettiğini öğrendikten sonra, daha ciddi problemlere yol açmadan önce tedbirleri almak son derece mühimdir. İşte siz değerli ziyaretçilerimizin hangi durumlarda, ne gibi adımları atması gerektiğini ve kulak şişmesi ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenebilmesi için bazı önemli noktalara değineceğiz. Bu ayrıntılarda yer alacak olan nedenler, belirtiler ve bazı tedavi yöntemleri, sizleri oldukça rahatlatacaktır.
Kulak şişmesi denildiği zaman ilk olarak akıllara gelecek olan sebeplerden birisi enfeksiyon olacaktır. Bununla birlikte iltihaplanması da mümkün olacaktır. Bu durumların ayırt edilmesinde, kulaktaki sıcaklık belirtilerine de bakılmaktadır. Kızarıklık veya ağrıyla birlikte görülüyorsa, bunun ne anlama geldiğini bilmek gerekmektedir. Tüm bu durumlarda işitme organı olan kulağın zarar görmemesi ve kalıcı hasarlara neden olacak davranışlarda bulunulmaması adına mutlaka uzman bir doktora gitmek gerekmektedir.
Kulağın tahriş olması, bazı deri hastalıkları, yabancı cisimlerin kulak içine sokulması veya dış kulağa su girmesinden kaynaklı olarak görülen bu şişmelerin, ciddi boyutlara ulaşmadan önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için sizler de tek başınıza uygulamada bulunmaktan kaçınmalı ve mutlaka uzman bir doktorun kontrolünde hareket etmelisiniz.
Kulak şişmesinin nedenleri nelerdir?
Kıkırdak iltihabının, dıştan bakıldığında görülmeyen ve iç kısımda meydana gelen bazı rahatsızlıkların, dış kulakta iltihaplanmanın ve bazı alerjik reaksiyonların kulak şişmesine neden olduğu görülebilmektedir. Hem besinlerden, hem de böceklerden kaynaklı olarak alerjik durumlar yaşanabilir ve böyle bir durumda evde ilk müdahale yapılarak kulak şişmesi tedavi edilebilir.
Kulak şişmesinin tedavisi nedir?
Kulak şişmesinin tedavisinde böcek ısırığı gibi şikayetlerden dolayı yaşandığı kesin olarak biliniyorsa, soğuk buz veya su ile müdahale edilmektedir. Bununla birlikte kızarıklıkların da azalacağı görülecektir. Birkaç saat içerisinde düzelebilecek olan bu şişmelerin, daha uzun sürmesi halinde ise doktora gidilmesi gerekmektedir.
Kulak şişmesinde iltihap toplanmasından şüphe duyuluyorsa ve doktorun da muayenesi neticesinde bu durum kesinleşmişse, tedavisi için de yine doktora başvurulmalıdır. Antibiyotik ilaçlarla kurutulmasını sağlayacağı gibi, fiziksel müdahalede bulunarak iltihabın akması için kesik açması da olasıdır. Eğer böyle bir tedavi aşamasında kıkırdak dokuda ölüm meydana geliyorsa, uygulanacak cerrahi müdahale sayesinde bu ölü dokuların çıkarılması sağlanmaktadır.
Bakterilerden veya mantarlardan kaynaklı olarak yaşanan kulak şişmesinde ise antibiyotik içerikli damla veya haplarla gerekli müdahale tam zamanında sağlanmaktadır. Ayrıca kulak temizliğini yaparken dikkatli olması konusunda hastalar bilinçlendirilmektedir.
Böylelikle hastalarda meydana gelen kulak şişmelerinin nedenleri arasında yer alan kulak çöplerinin nasıl kullanılması gerektiği konusuna da değinilmektedir. Aşırı iç kısımlara gitmesi ve çok sert bir biçimde kullanılması, bu tip ağrıları ve şişlikleri meydana getirmektedir. Bu nedenle son derece dikkatli olunması gerekmektedir.