Blog

Kulak Neden Çınlar

Gün içerisinde iş ortamında, arkadaşlarınızla sohbet ettiğiniz esnada veya gece tam uyumak üzere olduğunuzda kulaklarınızın çınlaması sizi bir süre rahatsız edecektir. Peki ya nedenini hiç merak edip araştırdınız mı? Kulak neden çınlar sorusunun yanıtını sizlere aktaracağımız bu yazımızda gerekli bilgileri almanızın son derece önemli olacağına değineceğiz. Bu aynı zamanda yanlış bir müdahale etmemeniz açısından faydanıza olacaktır. Kulak çınlaması esnasında nelere dikkat etmeniz gerektiğinin yanıtını da böylece bulabileceksiniz.

Kulak çınlaması neden görülür?

Başlıca sebeplerinden birisi kulaklarda oluşan kirlenme olan kulak çınlamasında bundan farklı nedenler de bulunmaktadır. Enfeksiyon kapılması, şeker hastalığının mevcut olması ve çeşitli travmaların yaşanması ve hatta tümörlerin de içerisinde bulunduğu nedenlerin sayılması mümkün olacaktır. Bunun dışında kullanılmakta olan bazı ilaçların da çınlamaya neden olabileceğini unutmamak gerekir. Kulak çınlamasının sürekli olması halinde uzman bir KBB doktoruna görünmek gerekir. Böylelikle altında hangi fizyolojik nedenlerin olduğunun da tespit edilmesi kolaylaşacaktır.

Kulak çınlamasının şiddeti nasıl tespit edilir?

Henüz çok yeni bir yöntem olmasına rağmen tinnitus retraining therapt adı verilen bir tedavi yöntemi ile öncelikle fizyolojik nedenler ortadan kaldırılmakta olup, çınlamanın şiddeti de belirlenmektedir. Kulak çınlamasıyla birlikte psikolojik olarak ne kadar etkilenildiğinin de tespit edilmesi sağlanmaktadır. Böylelikle yaşam kalitesinin ne derece etkilendiği ortaya konacaktır.

Kulak çınlaması nelere neden olur?

Bu durumun yaşam kalitesini düşürmeye neden olacağını söylemek mümkündür. Çünkü uykusuzluğa, dikkatsizliğe ve sinirliliğe yol açabilecek bir faktör olarak görülmektedir. Bu problemi gün içerisinde her 10 kişiden 4’ünün yaşadığı fark edilmektedir. Bunun neticesinde anksiyete problemlerinin, konsantrasyon kaybının ve unutkanlığın ortaya çıktığı da gözlemlenmektedir. Baş ağrılarında da etkenlerden birisi olarak dikkat çeken kulak çınlaması, insanlarda çeşitli engelleri ortaya çıkarmaktadır.

Kulak çınlaması nasıl oluşur?

Kulaktan başlayarak beyne kadar ulaşmakta olan işitme aşamalarının herhangi bir kısmında meydana gelecek olan problemler neticesinde kulak çınlaması yaşanmaktadır. Tüy hücrelerinin hasar görmesi şeklinde açıklanmaktadır. Ses dalgalarının kulak içinde hareketi esnasında kokleadaki tüy hücrelerinin etkisiyle elektrik sinyallerine dönüştürerek sinir hücreleri aracılığıyla beyne iletilmesi gerekmektedir. Bu aşamada tüylerin zarar görmesi neticesinde oluşmaktadır ve istenilen şekilde iletmemesi anlamına gelmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu